- Allergisk mot egen sæd

Enkelte menn kan få allergisk reaksjon mot egen sæd, hevder nederlandske forskere. Illustrasjon: Colourbox.com.
Enkelte menn kan få allergisk reaksjon mot egen sæd, hevder nederlandske forskere. Illustrasjon: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et mystisk syndrom der menn får influensalikende symptomer etter orgasme kan skyldes at de er allergiske mot egen sæd, rapporterer nederlandske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn som lider av denne tilstanden, kjent som postorgasmisk sykdom og dokumentert i medisinske tidsskrifter siden 2002, får influensalignende symptomer som feber, snørr, slapphet og svie i øynene rett etter at de ejakulerer, melder Reuters.


Symptomene kan vare i opptil en uke.

Professor i seksuell psykofarmakologi ved universitetet i Utrecht i Nederland, Marcel Waldinger, har offentliggjort to studier av fenomenet i tidsskriftet Sexual Medicine. Han antyder at menn som lider av denne tilstanden kan være allergiske mot egen sæd, og at en behandling kjent som «hyposensibiliseringsterapi» kan bidra til å minske symptomene.

Les også: Sædbanken er nesten tom

- Resultatene er svært viktige gjennombrudd i studien av dette syndromet, sier Waldinger i et telefonintervju med Reuters.

- Funnene bestrider ideen om at plagene har en psykologisk bakgrunn, og viser at en allergisk reaksjon på sæd er den mest sannsynlige forklaringen.

Selv om fenomenet har vært dokumentert i tidsskrifter siden 2002 er det stort sett ukjent blant allmennpraktikere. Eksperter sier menn som lider av tilstanden skammer seg over den og ikke forstår hva som er galt.

Sannsynligvis er fenomenet sjeldent, sier Waldinger, men han mener også det er sannsynlig at mange menn som lider av syndromet ikke vet at det er en kjent tilstand og velger ikke å oppsøke lege.

Les også: Solgte ulovlig sæd