Storaksjon mot New York-mafia

New York og omkringliggende områder har tradisjonelt vært en skanse for den amerikansk-italienske mafiaen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
New York og omkringliggende områder har tradisjonelt vært en skanse for den amerikansk-italienske mafiaen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

FBI-agenter pågrep omkring 100 mistenkte mafiamedlemmer i og omkring New York tidlig torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen rammet regionens beryktede Cosa Nostra-nettverk, ifølge myndighetene.

- Vi gikk svært bredt ut, sier en talsmann for den føderale domstolen i New York, Robert Nardoza, til AFP. Pågripelsene ble gjort i New York og New England. Siktelsene innebefatter alt fra langing til drap.

New Yorks historiske «Fem Familier», bestående av italiensk-amerikanske gangstere, har vært på nedadgående det siste tiåret, som følge av tysting og samarbeid med politiet. Flere tidligere mafiamedlemmer har brutt med organisasjonens tradisjonelle taushetskodeks, melder AFP.

Justisminister Eric Holder og visedirektøren for FBI i New York, Janice Fedarcyk, skal holde en pressekonferanse i Brooklyn om pågripelsene.

Myndighetene ville gi få detaljer om aksjonen. New York Times siterer anonyme kilder som kaller den «føderale myndigheters største aksjon mot organisert kriminalitet i USA noen sinne».

Les også: Mafia-boss forsøkte å hoppe fra balkong

«Sopranos»

Ifølge rapporten ble enkelte mistenkte tiltalt for drap, andre for svindel, utpressing, lånehaivirksomhet, gambling og organisering av svart arbeid i bygge- og havnebransjen.

Pågripelsene begynte tidlig og var over omkring klokken 08 (14 norsk tid), ifølge The Times. Cosa Nostra infiltrerte og kontrollerte en gang i tiden store deler av amerikansk økonomi, og hadde lenge sitt tilfluktssted i og omkring New York.

Fenomenet slo rot for omkring et århundre siden, og er fremdeles en viktig faktor i organisert kriminalitet, selv om etnisk russiske, meksikanske og asiatiske gjenger også har slått seg ned i landet.

Selv om den italienske mafiaen er på retur sammenlignet med «glanstiden», fortsetter den å fange folks oppmerksomhet takket være filmklassikere som «Gudfaren» og den prisbelønte tv-serien «Sopranos».

Les også: Frykter mafia-rekruttering på Facebook

«Teflon Don»

Men organisasjonens preg av usårlighet har forlengst forvitret.

I 1991 sa den fungerende lederen for Luchesefamilien, Alphonse D'Arco, seg villig til å vitne mot tidligere medsammensvorne.

Siden vitnet Salvatore Gravano mot Gambino-familien, noe som førte til fengslingen av John J. Gotti, tidligere kjent som «Teflon Don» fordi han alltid klarte å unnslippe straffeforfølgelse.

En storstilt innsats for å få dømt sønnen, John «Junior» Gotti, i 2009 gikk derimot i vasken. Mafiaætlingen ble løslatt etter en resultatløs rettssak. Det var fjerde gang på fem år påtalemyndighetene mislykkes i å sette ham fast i retten.

Myndighetene uttalte siden at saken mot Gotti ville bli henlagt.

Les også: Playboy-Gudfaren kom seg unna

Personvernpolicy