Meny

Norge hutret, men kloden svettet i 2010

Selv om det var kaldt i Norge og andre europeiske land på begynnelsen av vinteren, har varmt vær andre steder i verden dratt opp det globale gjennomsnittet. Foto: Reuters / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En bitende kald norsk vinter til tross: Det er aldri tidligere blitt målt høyere globale temperaturer enn i fjor.

Det bekrefter Den meteorologiske verdensorganisasjon (WMO), som sammenfatter resultater fra britiske og amerikanske forskningsinstitutter.

Selv om det var kaldt i Norge og andre europeiske land på begynnelsen av vinteren, har varmt vær andre steder i verden dratt opp det globale gjennomsnittet. Dermed ble det satt varmerekord samtidig som gradestokken krøp ned mot 20 minus i Oslo.

De varmeste årene som så langt er registrert på jorda, er 1998, 2005 og 2010. Ifølge WMO er forskjellene mellom disse tre årene så små at de ligger innenfor feilmarginen.

– Det viktigste signalet er at oppvarmingen fortsetter, og tendensen blir sterkere for hvert år som går, framholder WMO-sjef Michel Jarraud.

Les også: Jojo-vær i vente

Han sier utslippene av CO2 og andre klimagasser vil avgjøre hvor mye varmere det blir i framtida.

– Det vil avhenge av hva som blir gjort for å begrense utslippene av drivhusgasser, understreker Jarraud.

Les også: Kaldeste år siden 1996-97

Store deler av Afrika, det sørlige Asia, Grønland og den nordlige delen av Canada er blant områdene som opplevde uvanlig varmt vær i fjor.

I tillegg til at det måles høye temperaturer på land, var mengden sjøis i Arktis i desember den laveste som noen gang er registrert.

Les også: 2010 kan bli rekordvarmt

Populært