Norge hutret, men kloden svettet i 2010

Selv om det var kaldt i Norge og andre europeiske land på begynnelsen av vinteren, har varmt vær andre steder i verden dratt opp det globale gjennomsnittet. Foto: Reuters / Scanpix.
Selv om det var kaldt i Norge og andre europeiske land på begynnelsen av vinteren, har varmt vær andre steder i verden dratt opp det globale gjennomsnittet. Foto: Reuters / Scanpix.

En bitende kald norsk vinter til tross: Det er aldri tidligere blitt målt høyere globale temperaturer enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter Den meteorologiske verdensorganisasjon (WMO), som sammenfatter resultater fra britiske og amerikanske forskningsinstitutter.

Selv om det var kaldt i Norge og andre europeiske land på begynnelsen av vinteren, har varmt vær andre steder i verden dratt opp det globale gjennomsnittet. Dermed ble det satt varmerekord samtidig som gradestokken krøp ned mot 20 minus i Oslo.

De varmeste årene som så langt er registrert på jorda, er 1998, 2005 og 2010. Ifølge WMO er forskjellene mellom disse tre årene så små at de ligger innenfor feilmarginen.

– Det viktigste signalet er at oppvarmingen fortsetter, og tendensen blir sterkere for hvert år som går, framholder WMO-sjef Michel Jarraud.

Les også: Jojo-vær i vente

Han sier utslippene av CO2 og andre klimagasser vil avgjøre hvor mye varmere det blir i framtida.

– Det vil avhenge av hva som blir gjort for å begrense utslippene av drivhusgasser, understreker Jarraud.

Les også: Kaldeste år siden 1996-97

Store deler av Afrika, det sørlige Asia, Grønland og den nordlige delen av Canada er blant områdene som opplevde uvanlig varmt vær i fjor.

I tillegg til at det måles høye temperaturer på land, var mengden sjøis i Arktis i desember den laveste som noen gang er registrert.

Les også: 2010 kan bli rekordvarmt

Personvernpolicy