Obama tok opp fredsprisen med Hu

USAs president Barack Obama og Kinas president Hu Jintao holdt onsdag politiske samtaler i forbindelse med Hus statsbesøk i USA. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
USAs president Barack Obama og Kinas president Hu Jintao holdt onsdag politiske samtaler i forbindelse med Hus statsbesøk i USA. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX

USAs president Barack Obama tok opp situasjonen til fredsprisvinner Liu Xiaobo i sine samtaler med Kinas president Hu Jintao onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter en amerikansk tjenestemann etter samtalene. Det er ikke kjent hvordan Hu reagerte.

- Samfunn er mer harmoniske, nasjoner er mer vellykket, og verden mer rettferdig når rettigheter og plikter for alle nasjoner og alle mennesker er opprettholdt, inkludert de universelle rettighetene til ethvert menneske, sa Obama i en velkomstseremoni i Washingon, skriver Washington Post.

Etter møtet ble det holdt en pressekonferanse. Hu ville ikke kommentere spørsmål om menneskerettigheter fra pressen.

Da en annen journalist tok opp saken på nytt, svarte Hu at han ikke hadde hørt det første spørsmålet.

Så leste han opp et tilsynelatende ferdigskrevet svar.

– Kina anerkjenner og respekterer de universelle menneskerettighetene, men samtidig mener vi at det er nødvendig å ta ulike nasjonale omstendigheter i betraktning når det kommer til menneskerettigheter, sa Hu.

Han påpekte at Kina er et utviklingsland som har en stor befolkning, og som gjennomgår store endringer. Senere på dagen kunne Hu og Obama senke skuldrene og nyte en femretters middag i Det hvite hus med en rekke celebre gjester.

Obama, som selv ble tildelt Nobels fredspris i 2009, har tidligere sagt at Liu Xiabo er en «veltalende og modig talsmann for fremming av universelle verdier gjennom fredelige og ikke-voldelige midler».


Personvernpolicy