Visste om Maria Amelie-pågripelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Maria Amelie ble arrestert ved Nansenskolen på Lillehammer i forrige uke, visste regjeringen både hvor og når politiet skulle pågripe henne, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har regjeringen uttalt at de bare fikk et varsel i forkant av arrestasjonen. Men nå bekrefter statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at han ba om et hastemøte med politiet etter at han ble varslet om pågripelsen på morgenen onsdag i forrige uke.

– Vi måtte ha detaljer om hva som kom til å skje. Det var vesentlig for at vi skulle være best mulig forberedt i forhold til det jeg så ville komme av storm når pågripelsen ble kjent, sier Lønseth til VG.

Se også: - Jeg er helt utslitt

Statssekretæren understreker at han ikke har myndighet til å gi verken grønt eller rødt lys.

– Det er politiets operative vurdering hva som skal gjøres. Jeg legger ikke skjul på at symboleffekten ved arrestasjonen bekymret meg, og jeg kan ha kommentert at det kunne bli en belastning i forhold til symbolikken. Men det at vi diskuterte saken, er selvsagt ikke ensbetydende med at jeg la føringer på hva politiet skulle foreta seg, sier Lønseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeid kan trumfe utvisning

Maria Amelie kan bli utvist fra Europa, men regjeringen vurderer å la en arbeidstillatelse trumfe UDIs utvisning.

Det opplyser en sentral regjeringskilde til Dagsavisen.

Det er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet å la Amelie bli i Norge mens hun søker om arbeidsinnvandring. Hun vil trolig bli sendt til Russland i løpet av januar, og deretter få et utvisningsvedtak fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Hun har brutt utlendingsloven på flere punkt ved å oppholde seg ulovlig i Norge, arbeide ulovlig og gi utlendingsmyndighetene uriktige opplysninger.

Lite opphold i Russland

Det blir antydet at utvisning kan bli på fem år, men regjeringen jobber imidlertid med en løsning for at hun likevel kan komme raskt tilbake til Norge, ifølge kilden.

Kilder som jobber med saken for regjeringen, tror ifølge Dagsavisen at det kan ta flere uker før UDI gjør utvisningsvedtaket.

Amelie og hennes framtidige arbeidsgiver, Teknisk Ukeblad, har dermed tid til å søke om arbeidsinnvandring før vedtaket faller. Likevel må hun trolig se for seg et lite opphold i Russland.

(©NTB)