– Krekar vil hjem

Mullah Krekar fotografert i Oslo Tingrett september 2010. Krekar var den gang kalt inn til rettslig avhør med PST etter å ha uttrykt trusler mot Høyrelederen Erna Solberg. Foto: Berit Roald / Scanpix.
Mullah Krekar fotografert i Oslo Tingrett september 2010. Krekar var den gang kalt inn til rettslig avhør med PST etter å ha uttrykt trusler mot Høyrelederen Erna Solberg. Foto: Berit Roald / Scanpix.

Mulla Krekar ønsker selv å forlate Norge og sendes hjem til Nord-Irak, sier hans advokat Brynjar Meling til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det at TV 2 lager sensasjon på dette får stå for deres regning. Dette er ikke noe nytt. Mullah Krekar har hele veien sagt at han vil reise hjem når det er trygt. Han bedømmer det som trygt å reise hjem nå, sier Krekars advokat Brynjar Meling til VG Nett.

Ifølge TV 2 har beslutningen sammenheng med asyldebatten rundt Maria Amelie.

Meling sier han er i dialog med norske myndigheter om å få i stand en hjemsendelse, melder TV 2 onsdag kveld.

Les også: Fryktet Krekar-lekkasjer

– Mange vil ha Krekar ut, og Krekar vil selv ut av Norge, sier Meling, men legger til at det ikke bare er å sette den omstridte mullaen på første fly til Nord-Irak. Både USA og FN har Krekar på sin terrorliste, noe han mener krever at norske myndigheter engasjerer seg i prosessen.

– Forfølgelse er et vanskelig tema. Da må noen kriterier oppfylles for at man skal kunne sende personer sikkert tilbake. Vi må se på hans forhold til FNs terrorliste, hvilken situasjon som venter ham i Nord-Irak, forklarer Meling.

– Han kan reise når som helst og så fort som mulig. Han står helt fritt til å reise hjem, er Støres reaksjon overfor TV 2.

Utenriksministeren minner om at Norge har folkrettslige forpliktelser til å ikke sende hjem folk som risikerer dødsstraff. Også Meling trakk fram dette, men sier Krekar selv har lavere terskel for å dra hjem.

Les også: Ville sende Krekar til Australia

– Om han anser risikoen for håndterbar, kan han reise i morgen for vår del, legger Støre til. Han forklarer også at Norge ikke kan få Krekar bort fra FNs terrorliste, men kan bidra til å formidle en søknad.

Høyesterett har i en dom slått fast at Krekar skal ut, og Støre sier «intet vil glede oss» mer enn om han drar, melder NTB.

Krekar kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991.

Siden 8. desember 2006 har han stått oppført på FNs terrorliste.

Kommunikasjonsdirektør i Justisdepartementet, Gunnar Johansen, sier til VG Nett at departementet er ukjent med saken.

Les også: Krekar-organisasjon i WikiLeaks-dokumenter

Personvernpolicy