Det største mysteriet

Tutankhamons dødsårsak har lenge voldet arkeologene hodebry. Foto: Wikimedia Commons.
Tutankhamons dødsårsak har lenge voldet arkeologene hodebry. Foto: Wikimedia Commons.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden kong Tutankhamons grav ble funnet i 1922 har hans skjebne vært en av de største mysteriene i arkeologien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange teorier er lagt frem, fra fødselsdefekter til drap, men ingen har tålt å bli testet mot data.

Nå forsøker moderne vitenskap seg. I 2005 godkjente egyptiske myndigheter en serie tester av mumien, blant disse tredimensjonale røntgenbilder og DNA-analyser. Testene kulminerte i en rapport i 2010, der forskerne hevder at de endelig har klart å slå fast dødsårsaken: Tutankhamon var en innavlet svekling som døde av malaria, melder New Scientist.

Hypotesen har utløst nye runder med krangler, der uavhengige forskere advarer om at konklusjonen er mangelfull, og at andre tilgjengelige bevis tegner et helt annet bilde.

Tutankhamon kom til makten i 1333 f.Kr. Han var en av de siste faraoene i det mektige 18. dynasti, og regjerte bare i ni år. Man vet lite om hans regjeringstid, fordi han og etterfølgeren (og antakelige far) Akhenaton, forkastet tradisjonell religion til fordel for monoteisme. De ble slettet fra historiebøkene etter sin regjeringstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fant 12 nye sfinkser

18 år

Takket være oppdagelsen av hans grav i 1922 har Tutankhamon blitt en av de kanskje mest kjente faraoene. Det er den eneste intakte kongegraven man har funnet fra det gamle Egypt.

Ut fra bena og tennene anslo man i 1925 at Tutankhamon bare var 18 år da han døde. Ved en ny studie i 1968 fant Ronald Harrison at mumiens brystbein og deler av ribbeina manglet. Merkelig nok var heller ikke hjertet hans å finne, det eneste organet egypterne alltid la tilbake i liket. Harrison la også merke til at beinet i hodeskallen til mumien ble tynnere ved bakhodet. Denne observasjonen utløste årevis med spekulasjoner om at Tutankhamon kan ha blitt myrdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved de nye studiene i 2005 ble det tatt mer enn 1700 røntgenbilder av mumien fra ulike vinkler. Siden ble det brukt en datamaskin til å lage en rekonstruksjon i 3D. Forskerne fant at det ikke var noe som tydet på et slag mot hodet. De meldte også at Tutankhamons bryst ble fjernet etter hans død. De gjorde også en overraskende oppdagelse: et brukket ben som ikke tidligere hadde blitt lagt merke til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte av forskerne trodde bruddet skjedde mens faraoen fremdeles var i live, og at det kan ha ført til blodtap eller infeksjon som tok livet av ham. Andre var overbevist om at bruddet skjedde etter faraoens dødsfall.

Les også: Farao-graver kan forsvinne

Immun?

Som de fleste teorier om Tutankhamons død varte ikke teorien om det brukne benet lenge. I et nytt prosjekt ble CT-skannene analysert i større detalj. Det ble også tatt DNA-prøver av benet for å lete etter gener fra sykdomsbærende organismer. Resultatene førte til at betydningen av det brukkne benet ble tonet ned.

Denne gangen var overskriften at kongen var innavlet, deformert og sykelig, og at han døde av malaria.

Men! Det har senere blitt påpekt at en voksen person som overlevde til 18-årsalderen i det gamle Egypt ville vært nærmest immun mot malaria. Også DNA-prøvene har blitt trukket i tvil, på grunn av mumiens høye alder og muligheten for at DNAet kan ha blitt forurenset. Og er det i det hele tatt mulig å påvise malaria hos en 3000 år gammel mumie?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tutankhamon vises fram

- Var aktiv

Robert Connolly, som studerte mumien i 1968, avviser at Tutankhamon var en svekling. Snarere mener han at faraoen var en aktiv ung mann som ble drept i en ulykke.

Han mener enkelte av Tutankhamons ribben er brutt av på en måte som tyder på at de ble skadd mens han var i live. Connolly tror Tutankhamon døde i en ulykke et stykke fra sitt hjem, hvilket innebærer at liket var i ferd med å råtne da de som skulle mumifisere det ankom. Han tror brystet ble kuttet vekk for å fjerne råtnende organer så raskt som mulig. Dette kan også være forklaringen på at hjertet mangler.

Ifølge Connolly er det også andre tegn som tyder på at liket var i ferd med å råtne. Ideen om Tutankhamon som en aktiv militærkonge støttes også av nylig påviste utskjæringer ved et tempel i Teben. De viser faraoen under militærtokt.

- Han var en svært aktiv ung mann, sier Raymond Johnson ved University of Chicago. Ikke overraskende har også Connollys teori blitt møtt med skepsis. Og dermed lever mysteriet videre…

Les også: Dronning Hatshepsuts mumie funnet