Saksøkt for tortur

Haitis tidligere dictator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier under en telefonsamtale på sitt hotell i Port-au-Prince onsdag. Foto: Scanpix/AP.
Haitis tidligere dictator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier under en telefonsamtale på sitt hotell i Port-au-Prince onsdag. Foto: Scanpix/AP.

Fire haitianere saksøkte onsdag tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier for påstått tortur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble også anklaget for å ha drevet folk i eksil og ha fengslet dem uten lov og dom i løpet av siden 15 år ved makten, sier en talskvinne for FN. Michele Montas, en haitiansk aktivist og journalist samt tidligere talskvinne for FN-sjef Ban Ki-moon, har gått sammen med tre andre ofre for Baby Doc om anmeldelsen.

Dette er det siste juridiske slaget mot Duvalier, som flyktet landet da han ble kastet under et folkelig opprør i 1986, og sjokkerte haitianerne da han søndag vendte tilbake til landet for første gang på 25 år.

Den tidligere diktatoren planlegger å bli på Haiti, og ønsker å gå inn i politikken på øya, sier advokaten hans til AFP.

- Evig tid

- Han vil bli på Haiti til evig tid. Det er hans land. Han ønsker også å ta del i politikken. Det er hans rett. En politiker dør aldri, sier advokat Reynold Georges.

Han snakket med AFP mens Duvalier, som sjokkerte haitianere ved å vende tilbake til den karibiske øynasjonen søndag etter nærmere 25 år i eksil, fortsatt satt på hotellrommet sitt onsdag.

Den tidligere presidenten, som ble kastet under folkelige opptøyer i 1986, ble tirsdag siktet for korrupsjon og underslag av offentlige midler i løpet av sin 15 år lange regjeringstid, melder AFP.

Les også: «Baby Doc» siktes for korrupsjon

- Foreldet

Men Georges protesterer mot tiltalen, og sier landets foreldelsesfrist forlengst er overskredet.

- Vi kan ikke gå tilbake på disse tingene, det er forbudt ved lov, sier Georges.

- Det er forfølgelse, sier han, og anklager president Rene Preval for å stå bak anklagene mot Duvalier.

Les også: «Baby Doc» tilbake i Haiti

Personvernpolicy