– Skal sendes ut med tvang

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) viker ikke en tomme i Amelie-saken. Personer som ikke frivillig forlater Norge etter avslag om asyl, blir utsendt med tvang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skal ikke belønnes at noen har unndratt seg utsendelse lenge og i årevis levd ulovlig i landet. At en person velger å leve i skjul etter en individuell behandling med påfølgende avslag, skal ikke premieres, sa statsministeren med henvisning til Amelie-saken.

Det var Fremskrittspartiet som tok opp asyl- og innvandringspolitikken under den muntlige spørretimen onsdag.

Les også: Tjener dobbelt på Amelie

Stoltenberg la til at regjeringen ikke vil la seg presse til en urettferdig asylpolitikk på grunn av én enkelt sak. Han er klokkeklar på at han ikke vil overprøve Utlendingsnemndas vedtak i Amelie-saken.

I vandrehallen etter spørretimen presiserte statsministeren om og om igjen at det er forskjell på en asylsøknad og en søknad om arbeidstillatelse. Det skal ikke være mulig å først prøve ett løp, for så å hoppe over det til andre hvis asyl blir avslått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være å premiere dem som unndrar seg lovlig vedtak, og det er ikke rettferdig, sa Stoltenberg.

Ros fra Frp

Frps nestleder Per Sandberg åpnet med å rose Ap for å stå fast på prinsippet om likhet for loven, selv om det har vært en storm av protester fra mange hold, også fra SV. Han inviterte Ap til forlik i Stortinget om asyl- og innvandringspolitikken, et utspill statsministeren valgte å overse.

Her snakker Stoltenberg om Maria Amelie

– Men den siste uken har avslørt store mangler ved utlendingsloven av 2008. Vi ser at personer uten ID tar universitetsutdanning og får tilgang til trygd og offentlige tjenester. Tusenvis av mennesker er i landet uten papirer og lovlig opphold, og vi har en situasjonen på asyl – og innvandringsområdet som er uten kontroll, framholdt Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren delte ikke denne virkelighetsbeskrivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen følger to overordnede prinsipper. Mennesker som blir forfulgt, skal få beskyttelse, og alle skal få individuell behandling. Oppfyller man ikke kravene, må man reise ut. Det beste er at det skjer frivillig, hvis ikke sendes de ut med tvang, understreket statsministeren.

Les også: Ingen Amelie-hjelp fra StrasbourgSe også: Her melder Maria seg for politiet

Han varslet at regjeringen vil trappe opp tvangsutsendelser og at det i fjor ble sendt ut 4.600 mennesker som ikke oppfylte kravet om beskyttelse, hver enkelt av dem med en sterk personlig historie.

Tar lang tid

– Individuell behandling tar lang tid, gjennom anker og i rettsapparatet, slik tilfellet er i denne saken. Men når vedtaket hele veien er opprettholdt, skal det tas til følge. Det skal ikke lønne seg å holde seg i skjul. Det skal være likhet for loven, sa statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at alle land, bortsett fra Cuba, aksepterer frivillig retur av egne borgere.

Stoltenberg sa at selve utsendelsen er politiets ansvar, men at Amelie kan søke om arbeidstillatelse fra hjemlandet, på linje med alle andre. Og hennes sak vil bli behandlet av UDI, som alle andre arbeidssøkende.

Statsministeren sa et eventuelt utvisningsvedtak medfører en karantenetid, også omtalt som innreiseforbud, på to-fem år. Først deretter kan en person søke om arbeidstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres Jan Tore Sanner ville vite om regjeringen har planer om å instruere UNE til å omgjøre Amelie-vedtaket, men det har statsministeren overhodet ikke.

Arbeider med løsning

SV er svært misfornøyd med dagens praktisering av regelverket, men partiets ledende stortingsrepresentanter ville onsdag ikke si noe annet enn at «det pågår et intenst arbeid for å finne en løsning».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om denne løsningen vil bety at Maria Amelie kan søke arbeidstillatelse uten å reise fra Norge, en løsning på tvers av det Stoltenberg snakker om, ville SVs Heikki Holmås ikke si noe om.

Han eneste budskap til omverdenen var at «det jobbes med en generell løsning» og at SVs «stempel» ville være tydelig. Han vil ikke svare på om løsningen åpner for køskifte.

Venstre ønsker nettopp denne løsningen og vil fremme dette forslaget om igjen. Partiets leder Trine Skei Grande beskyldte onsdag regjeringen for å stå til Høyre for Berlusconi og Sarkozy og for å føre en asyl- og innvandringspolitikk som er blant Europas mest umenneskelige. (©NTB)