Her er en som liker EØS

Himmel eller helvete? Hallvard Bakke (foran)mener professor Erik Oddvar Eriksen tar fullstendig feil i påstanden om at EØS er en demokratisk katastrofe. Foto: Thomas Vermes
Himmel eller helvete? Hallvard Bakke (foran)mener professor Erik Oddvar Eriksen tar fullstendig feil i påstanden om at EØS er en demokratisk katastrofe. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eks-handelsminister mot strømmen i spørsmålet om EØS. Eller?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Europa-politikk til debatt

EØS: Norge har siden 1. januar 1994 samarbeidet med EU sammen med Island og Liechtenstein gjennom EØS-avtalen.Omstridt: EØS-avtalen gir Norge og EU fri adgang til hverandres markeder, utenom fisk og landbruk. Til gjengjeld har Stortinget sagt seg villig til å følge alle nye lover EU utformer på områdene EØS-avtalen dekker.

Utredning: Regjeringen nedsatte for ett år siden et utvalg under ledelse av jusprofessor Fredrik Sejersted, som innen høsten 2011 skal levere en vurdering av hvordan EØS-avtalen har fungert. SeEuropeutredningens hjemmeside her.

Utreder alternativer: Fagforbundet, EL&IT-forbundet og Nei til EU mener det i tillegg trengs en vurdering av alternativer til EØS-avtalen. De har opprettet prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale, som hadde sitt første åpne møte 17. januar.

Se facebook-sida til Alternativer til dagens EØS-avtale.

- Ingen EU-land er så demokratiske som Norge. Problemene med EØS-avtalen blir overdrevet.

Det sier Arbeiderpartiets forhenværende handelsminister Hallvard Bakke, som er for EØS-avtalen, men mot EU-medlemskap.

Dermed fortonte han seg som kjerringa mot strømmen da Europautredningens store debattmøte om EØS som demokratisk katastrofe gikk av stabelen i Oslo tirsdag kveld.

- Problem bare for forskerne

Men Bakke ville ikke være ved at han er i noe mindretall. Snarere tvert i mot

- Spørsmålet om demokratiet ved EØS er et hovedspørsmål bare for en liten krets forskere, hevder Hallvard Bakke.

- En meningsmåling før jul viste overveldende stort flertall for EØS-avtalen, kunne han vise til.

- Samtidig er det et overveldende flertall mot EU-medlemskap, legger Bakke til. Før folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994 var han med i bevegelsen Sosialdemokrater mot EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed føler Bakke at han er mer, ikke mindre solid plantet i det demokratiske flertallet enn de øvrige debattantene.

- Bare tøys

På det fullstappede debattmøtet tirsdag hevdet blant annet professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena senter for europaforskning at EØS er en demokratisk katastrofe.

Les: Hvor ble det av demokratiet?

- Når man sier at EØS er en demokratisk katastrofe, så er det bare tøys. Det går ikke an å mene! sa Bakke derimot da han satt i panelet, mens sidemannen Erik Oddvar Eriksen smilte oppgitt.

Hallvard Bakke viser til en rangering i tidsskriftet The Economist, som vurderte Norge til å være det mest demokratiske land i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen EU-land kom opp mot Norge i demokrati, la Bakke til.

Tallkrig om lover

- Denne EØS-avtalen blir voldsomt overdrevet fra begge sider. Vi ville uten problemer hatt markedsadgang til EU også uten EØS. Samtidig har ikke avtalen skapt så store problemer som noen på neisiden snakker om, mener Bakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Europadebatten var ikke død: Tilhører Boye Ullmann utfordrer forskerne. Foto: Thomas VermesEuropadebatten var ikke død: Tilhører Boye Ullmann utfordrer forskerne. Foto: Thomas Vermes

- Av 7000 rettsakter fra EU som vi har måttet innrette oss etter at vi ble med i EØS, er det kun en eller to i året som skaper problemer, framholder eks-statsråden.

- Mange sier vi er medlem av EU uten stemmerett. EU vedtar ca. 3000 rettsakter i året. Bare hvert femte direktiv angår Norge. Men alle berører EUs medlemsland, fortsetter Bakke.

- Vi har dessuten vetorett. Den har verdi! Det å ha muligheten til å si nei er verdifullt. Samtidig må man ikke bruke den i tide og utide, sier han.

Mer Storting fra EØS?

Bakke påpekte at Stortinget ikke behandler forskrifter som kommer fra regjeringen.

- Men flestepartene av rettsaktene Norge får fra EU gjennom EØS-avtalen, er forskrifter. Og alle forskriftene som kommer fra EU, de behandler Stortinget! sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da Erna Solberg var statsråd, sa hun at vi ikke har kapasitet til å delta i alle komiteene i EU som vi hadde anledning til ifølge EØS-avtalen, sa Bakke på møtet og spurte retorisk:

- Hvis vi ikke har kapasitet til å delta i komiteer som vurderer 20 prosent av alle vedtakene i EU, hvordan skulle vi da som EU-medlemmer ha kapasitet til å være med i 100 prosent av komiteene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallstrid om lover går og går

Men disse tallene vil ikke Arena-professor Eriksen være med på.

- Norge overtar 99,9 prosent av alt lovverk EU utformer, hevder Erik Oddvar Eriksen til hoderysting fra Hallvard Bakke.

Lenger kom ikke de stridende debattantene tirsdag.

Men da Eriksen påsto det samme i 2008, fant Nei til EUs utreder Morten Harper fram statistikkene:

En gjennomgang av Efta-sekretariatets årsrapporter og EUs lovdatabase EUR Lex viser at EU i perioden 1998–2007 vedtok mer enn ti ganger så mange lover som det Efta-landene tok inn i EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den tiårsperioden ble totalt 4004 rettsakter tatt inn i EØS-avtalen. EU vedtok i samme periode 44.074 rettsakter.

Forskjellen blir enda større om vi bare ser på de siste fem årene. Fra 2003–2007 ble 1677 rettsakter innlemmet i EØS, mens EU ved-tok 25.101. EØS utgjorde i denne perioden bare 6,7 prosent av EUs totale volum av lover. Denne sammenligningen sier ingenting om omfanget av de enkelte rettsaktene, men viser tydelig at EØS-avtalen er atskillig mer avgrenset enn et EU-medlemskap, skrev Harper i desember 2008 i en kronikk i avisa Klassekampen.