Styrer ormer med laser

Rundorm av typen Caenorhabditis elegans lar seg styre ved hjelp av laserlys. Foto: Wikimedia Commons.
Rundorm av typen Caenorhabditis elegans lar seg styre ved hjelp av laserlys. Foto: Wikimedia Commons.

Fysikere og bioingeniører har utviklet et optisk instrument som lar dem kontrollere adferden til en orm ved å bestråle enkeltnevroner i organismen med laser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apparatet de har utviklet kalles CoLBeRT (Controlling Locomotion and Behavior in Real Time).

Systemet lar forskerne bruke lys til å kontrollere adferden til dyr, i dette tilfellet den millimeter lange rundormen Caenorhabditis elegans, melder Physorg.com.

Les også: Selvstendighet kan drepe fryktet orm

- Instrumentet lar oss ta kontroll over nervesystemet til svømmende eller krypende nematoder ved hjelp av pulserende blått og grønt lys. Vi bruker ingen ledninger eller elektroder, sier fysikkprofessor Aravinthan D.T. Samuel.

- Vi kan aktivere eller skru av individuelle nevroner eller muskelceller, og dermed gjøre ormen om til en slags biorobot. Ved hjelp av mikroskopiske speil kan forskerne rette laserlys direkte mot individuell celler, og dermed påvirke adferd som bevegelse og egglegging.

Les også: Skader barnets hjerne

Forskerne kan også bruke lyset til å styre ormene til høyre eller venstre. Ved å stimulere nevroner i reproduksjonssystemet til ormen kan de påvirke den til å legge egg.

Forskningen er ledet av en gruppe ved Harvard-universitetet, University of Pennsylvania, og University of Massachusetts Medical School. Forskningen beskrives i ukens utgave av tidsskriftet Nature Methods.

Les også: Klart for Bellonas grønne ørken-oase

Personvernpolicy