- Farlig alkohol-budskap

Et moderat alkoholkonsum har blitt påvist å kunne forebygge hjerte- og karsykdommer, men bør leger anbefale alkohol? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Et moderat alkoholkonsum har blitt påvist å kunne forebygge hjerte- og karsykdommer, men bør leger anbefale alkohol? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Bør forskere fortelle om de helsebringende fordelene ved moderat alkoholkonsum?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For meg virker det ekstremt farlig å spre budskapet om at moderat alkoholkonsum er bra for helsen til offentligheten, skriver doktor Maurizio Ponz de Leon som svar til et leserbrev i tidsskriftet Intern Emerg Med, ifølge PhysOrg.

Han mener folk kan være ute av stand til å skille mellom lavt og høyt alkoholkonsum, og at stoffskiftet kan variere betydelig fra en person til den neste. For det andre peker han på at alkohol fremdeles er en vanlig årsak til bilulykker, og at det at folk vil betrakte alkohol som «medisin» er en annen kilde til bekymring.

- Har vi virkelig kommet dit hen at vi skal foreskrive alkohol som forebygging mot slag og hjertesvikt?, skriver han.

- Flere studier behøves før vi kan gi befolkningen gode råd om alkoholkonsum, konkluderer de Leon.

Les også: KrF foreslår redusert skjenketid

En rekke forskere har kommet med tilsvar til de Leon, og brevet hans har skapt debatt i forskningsmiljøet. Eksperter på alkoholforskning ved International Scientific Forum on Alcohol Research understreker at man ikke må være «formyndersk» når man deler forskningsresultater med offentligheten og pasienter. Retningslinjer bør alltid være basert på troverdige forskningsdata, heller enn tilfeldig synsing, mener de.

Forumets medlemmer mener enkelte mennesker overhodet ikke bør drikke (blant disse tidligere misbrukere av narkotika eller alkohol, mennesker med visse medisinske diagnoser, barn og ungdom), og at man aldri kan komme med en generell anbefaling om at alle bør drikke alkohol. På den andre siden, sier de, bør ikke leger fornekte forskningsdata om alkohol og helse, og disse dataene støtter hypotesen om at et moderat alkoholinntak hos voksne bidrar til reduksjon av faren for hjertesykdommer og andre alderssykdommer.

Les også: - Alkohol skadeligere enn heroin

- De fleste mennesker kjenner godt til forskjellen mellom lett til moderat alkoholkonsum og fyll. Selv om enkelte pasienter kanskje vil vise til forskning som forsvar for at de drikker for mye har jeg foreløpig aldri støtt på noen som har utviklet alkoholproblemer på grunn av de påståtte helsebringende virkningene av moderat konsum, skriver forskeren Dr. Arthur Klatsky.

Han mener leger har et ansvar for å fortelle sannheten om alkoholkonsum til sine pasienter.

Les også: - Gen kan virke mot alkoholisme

Personvernpolicy