- Visste om organhandel

Kosovos statsminister Hashim Thaci reagerer sterkt på påstandene i rapporten fra Europarådets utsending Dick Marty. Foto: Scanpix/AP.
Kosovos statsminister Hashim Thaci reagerer sterkt på påstandene i rapporten fra Europarådets utsending Dick Marty. Foto: Scanpix/AP.

Kosovos statsminister Hashim Thaci var ikke personlig involvert i organsmugling, men han kjente til saken, hevdes det i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier en utsending fra Europarådet i et intervju tirsdag.


Dick Marty, hvis rapport om påstått handel med menneskelige organer i kjølvannet av Kosovokrigen mellom 1998 og 1999 også knytter Thaci til organisert kriminalitet, sier han «ikke sier at Thaci på noe vis var involvert i organhandel».

- Mennesker som stod Thaci nært var innblandet, så det er svært vanskelig å se for seg at han aldri hørte om det, sier Marty i et intervju med Radio Television of Kosovo (RTK).

- Men jeg kan ikke se for meg at Thaci personlig tok del i å føre ut organene, sier Marty.

Ifølge Martys rapport ledet Thaci en etnisk albansk fraksjon i Kosovos frigjøringshær, som kontrollerte hemmelige fangeleire i Albania der det skal ha pågått handel med menneskelige organer under og etter krigen, mellom geriljagrupper og serbiske styrker.

Det blir også hevdet at Thaci var en ledende mafiaboss. Andre rapporter hevder at han var innblandet i narkohandel.

Les også: - Kosovos statsminister var mafiaboss

- Krenkende

- Rapporten viser en bekymringsverdig nærhet mellom visse politiske grupper og organisert kriminalitet, sier Marty i intervjuet. Det er det første intervjuet med albanskspråklige medier siden rapporten ble offentliggjort i midten av desember.

De som nevnes i rapporten «tilhører Thacis krets», sier Marty.

Han legger til at funnene er resultat av en grundig etterforskning som inkluderer samtaler med «svært konfidensielle vitner som kunne gi oss detaljer som fremgår av rapporten».

- Man kan ikke late som om ingenting har skjedd, sier Marty.

Thaci var en av KLAs mest fremstående ledere, og har slått tilbake i flere intervjuer. Han avviser anklagene og truer med å saksøke Marty for æreskrenkelse.

Les også: Kosovos president går av

«Rasistisk»

Han har til og med fordømt rapporten som «rasistisk», og beskriver den som «Goebbels-lignende propaganda». I et brev til Europarådet skriver Thaci at hans regjering vil «samarbeide fullstendig» i en etterforskning knyttet til Martys rapport, og ba om at granskingen skal «begynne umiddelbart».

- Kosovos regjering er overbevist om at en fullstendig, uavhengig og etterrettelig gransking vil bevise at anklagene er grunnløse, skriver Thaci i brevet.

Kosovo erklærte uavhengighet i 2008, og har tross sterk motstand fra Serbia blitt anerkjent av 72 land, blant disse USA og alle 27 EU-land bortsett fra fem.

Les også: Serbia på gli i Kosovo-spørsmålet

Personvernpolicy