- Kledde av besøkende barn

Politiadvokat Liv Heidi Bjerkmo (t.v.) og aktor Iris Storås i samtale i en pause under behandlingen av overgrepssaken i Østerdalen i Elverum tingrett tirsdag formiddag. Fem personer står tiltalt for seksuelle overgrep på barn i Alvdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Politiadvokat Liv Heidi Bjerkmo (t.v.) og aktor Iris Storås i samtale i en pause under behandlingen av overgrepssaken i Østerdalen i Elverum tingrett tirsdag formiddag. Fem personer står tiltalt for seksuelle overgrep på barn i Alvdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Ei 18 år gammel jente, som er en av de fire fornærmede i Alvdal-saken, nektet å forklare seg tirsdag etter å ha møtt moren utenfor tinghuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene til 18-åringen er blant dem som sitter på tiltalebenken sammen med de to hovedtiltalte. Tidligere tirsdag forklarte hennes yngre bror i dommeravhør som ble avspilt i retten, at foreldrene så på og filmet overgrepene de to barna skal ha blitt utsatt for.

Jenta stilte på forhånd ufravikelig krav om at foreldrene måtte forlate salen før hun ga Nord-Østerdal tingrett sitt vitneprov. Etter å ha støtt på moren utenfor tinghuset i Elverum nektet hun å forklare seg i det hele tatt, melder NTB.

– Dere kan stille spørsmål, men det er ikke sikkert dere får svar, sa hun da hun omsider gikk med på å sette seg i vitneboksen etter at retten hadde fått opplest hennes politiforklaringer og dommeravhør. Så mange svar ga hun da ikke, men det kom fram at hun sto ved det hun hadde forklart i avhør. Spørsmål om sine foreldre nektet hun plent å svare på.

Tingretten overhørte imidlertid forsvarernes protester, og lot aktor Iris Storås lese opp hennes politiforklaringer og vise et bevisopptak på video, melder Aftenposten.no.

Jenta har fire ganger forklart seg om de påståtte overgrepene i nabohuset på Alvdal. I avhørene uttaler hun at hovedtiltalte (64) og hans samboer (48) gikk nakne rundt, og kledde av barna som kom på besøk.

- Alt føles som normalt bare det skjer lenge nok, sier den nå 18 år gamle jenta. 18-åringen fulgte forhandlingene fra et vitnerom via storskjerm.

Les også: Gutt beskrev grove overgrep fra mor og stefar

Oppgitt dommer

Tingrettsdommer Tom Urdahl var oppgitt over at de ansvarlige ikke hadde klart å forhindre at mor og datter møttes i en pause rett før jenta skulle forklare seg.

– Med så mange til å passe på henne, er jeg ikke veldig imponert. Dette er forferdelig. Jeg skjønner ikke at det går an, sa Urdahl.

I motsetning til andre vitner i straffesaker plikter ingen å vitne mot sine barn, foreldre eller ektefelle.

I politiavhørene forteller jenta om overgrep utført hjemme hos de to hovedtiltalte. Hennes forklaring var i hovedsak i samsvar med den hennes bror kom med i tre dommeravhør avspilt tidligere på dagen. Det var hans forklaring som for første gang brakte foreldrene inn i saken.

– Det var mamma og pappa som tok bilder og filmet mest. Begge sto med kameraet, de byttet på, forklarte gutten.

Les også: Overgrepstiltalt kvinne husket lite

Sterk preget

Den nå 15 år gamle gutten fortalte at både han, søsteren og den hovedtiltalte kvinnens to barn ble kommandert til seksuelle handlinger med voksne mens hans foreldre filmet og så på. Han var 14 år da dommeravhøret ble tatt i fjor.

– Han tar dette svært tungt, og det er tydelig at han har fortrengt det som har skjedd. Han får en meget sterk reaksjon når dette kommer opp igjen. Det er første gang han forteller om dette, sier guttens bistandsadvokat, Odd Henning Svalheim, til NTB.

Gutten beskriver en nær sagt sammenhengende serie overgrep fra han var sju år til han flyttet fra bygda to år senere.

– Vi prøvde å vri oss unna. Men de tvang oss, tok tak i oss og dro oss mot dem, fortalte den sterkt pregede gutten.

Gutten har helt tydelig store vansker med å fortelle om overgrepene, og blir grøtete i stemmen når han skal fortelle om de vanskeligste tingene. Han vrir seg i stolen, fomler med lissene i hettegenseren og holder hånden for munnen når han snakker.

Barna ble tvunget til å begå seksuelle handlinger med de to som nå sitter som hovedtiltalte i saken, en mor og hennes daværende samboer.

Les også: Nektet ethvert kjennskap til overgrepsbilder


Personvernpolicy