USA stiller flere krav til Kina

Hu ble tatt imot av visepresident Joe Biden på flyplassen utenfor Washington før han satte kursen mot Det hvite hus, der det skal være privat middag tirsdag kveld. Foto: Reuters / Scanpix.
Hu ble tatt imot av visepresident Joe Biden på flyplassen utenfor Washington før han satte kursen mot Det hvite hus, der det skal være privat middag tirsdag kveld. Foto: Reuters / Scanpix.

USAs president Barack Obama har varslet en tøffere holdning til Kina når han møter president Hu Jintao i Washington.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hu ble tatt imot av visepresident Joe Biden på flyplassen utenfor Washington før han satte kursen mot Det hvite hus, der det skal være privat middag tirsdag kveld.

Et stort antall temaer skal drøftes mellom de to stormaktenes ledere i løpet av president Hus fire dager lange USA-besøk. På flere viktige områder er uenigheten betydelig, og Kina har i forkant varslet at de ikke tenker å gi etter.

Men de siste dagene har også flere av Obama-administrasjonens sentrale personer sagt at de ikke har tenkt å gi ved dørene til Kina. Dessuten har Obama noe å ta igjen for den til dels ydmykende behandling han ble utsatt for i Kina under sitt besøk der i 2009.

Teknologi og valuta

Finansminister Timothy Geithner sa forrige onsdag at USA bare vil gi Kina adgang til amerikansk høyteknologi og utvidede handels- og investeringsmuligheter dersom Kina åpnet sine egne innenlandske markeder for amerikanske produkter.

Geithner krevde også at Kina gjør mer enn det som til nå er gjort for å la landets valuta, yuan, stige i verdi. Det siste ble gjentatt av en gruppe senatorer så sent som mandag i et lovforslag om straffetiltak mot kinesiske varer.

Forsvarsminister Robert Gates sa til reportere foran besøket i Kina forrige uke at USA vil møte Kinas opprustning og utvidede militære virksomhet i Stillehavet med investeringer i utvikling av nye våpen, teknologi og jagerfly.

Endelig var utenriksminister Hillary Clinton uvanlig klar da hun fredag kritiserte Kinas menneskerettighetsutvikling.

– Jo lengre Kina undertrykker frihetene, jo lengre vil nobelprisvinnerens tomme stol i Oslo forbli et symbol på en stor nasjons uforløste potensial og uoppfylte løfter, sa Clinton.

Avviser

En talsmann for Kinas utenriksdepartement avviste tirsdag kravene fra amerikanske senatorer om at vekslingskursen på Kinas valuta yuan, også kalt renminbi («folkepenger»), må skrives opp. Han sa han håpet amerikanske senatorer ikke forsuret stemningen foran presidentbesøket.

– En rekke faktorer viser at vekslingskursen på renminbi ikke er hovedårsak til ubalansen i handelen mellom USA og Kina, sa talsmann Hong Lei.

– Vi håper de relevante amerikanske folkevalgte unngår å skade det overordnede amerikansk-kinesiske samarbeidet om økonomi og handel.

De amerikanske avisene The Washington Post og The Wall Street Journal trykket mandag et intervju med Hu Jintao. Der avviste han anklagene om at Kina holder yuanen kunstig lav. Tvert imot har Kina liberalisert sin valutapolitikk, sa den kinesiske presidenten.

– Vi har fått nok

USA må vedta straffereaksjoner mot Kina fordi landet holder sin valuta kunstig lav og på den måten får en urettferdig fordel i handelen med USA, mener senatorene som mandag la fram et lovforslag om saken.

– Det finnes ikke noe større tiltak vi kan gjennomføre for å bevare den amerikanske drømmen og fremme sysselsettingen, spesielt i industrisektoren, enn å konfrontere Kinas valutamanipulasjon, sa senator Charles Schumer, som står bak lovforslaget sammen med Debbie Stabenow og Robert Casey.

Schumer mener USA må gi Kina klar beskjed om å følge reglene og slutte med valutamanipulasjon.

Seremoni

På den seremonielle fronten blir Hu på alle måter gjort stas på. Men president Obama kan ha lyst til å markere at han ikke satte pris på alle begrensningene han ble utsatt for i Kina i 2009, inkludert sensur av hans taler og manglende direktesendinger på kinesisk TV.

Det kan også bli det siste offisielle besøket mellom de to presidentene. Hu Jintao går etter planen av som leder for det kinesiske kommunistpartiet høsten 2012.

Dermed overlater han makten til sin etterfølger, selv om han formelt fortsetter som Kinas president et knapt halvår til.

Obama skal for sin del inn i en ny presidentvalgkamp høsten 2012, og resultatet er ikke gitt.

Personvernpolicy