Vel gjennomført folkeavstemning i Sudan

Norge støttet folkeavstemningen i Sør-Sudan med 48 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en glede å følge den fredelige gjennomføringen av folkeavstemningen om Sør-Sudans fremtid. En komplisert avstemning er forberedt og fullført på meget kort tid, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Resultatet fra folkeavstemningen er ventet kunngjort i februar. Alt peker mot flertall for løsrivelse og etableringen av en ny afrikansk stat etter at overgangsperioden løper ut i juli 2011.

Støre roser Folkeavstemningskommisjonen for Sør og FN-apparatet i Sudan for gjennomføringen av den historiske avstemningen, hvor millioner av velgere deltok.

- Jeg ønsker president Bashirs forsikringer om at han vil respektere resultatet og styrke båndene mellom Nord og Sør velkommen. Like oppmuntrende er Salva Kiir, Sør-Sudans president, sine oppfordringer om å søke forsoning og samarbeid. Det er grunn til å gi honnør til ledelsen i både Nord og Sør for det politiske motet de har vist de siste ukene. Det er håp om at dette skaper positive føringer for det videre arbeidet, fortsetter Støre.

Folkeavstemningen er den viktigste milepælen i fredsavtalen fra 2005, en avtale Norge var med å fremforhandle og som ble fulgt opp i tett dialog med begge parter. Norge støtter folkeavstemningen direkte med 48 millioner kroner og sekondering av tre observatører.

- Norge har en lang historie i Sudan og vi vil fortsette vårt engasjement både i Nord og i Sør. Utvikling og fordeling av oljeressursene, oppbygging av institusjoner i Sør, støtte til FN og kampen mot den overveldende fattigdommen vil være viktige oppgaver for oss i mange år fremover, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i pressemeldingen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Personvernpolicy