Nye brennende protester i Egypt

Egyptiske aktivister demonstrerte mandag kveld i Kairo i protest mot levekårene og til støtte for en mann som satte fyr på seg selv foran nasjonalforsamlingen tidligere på dagen. Foto: REUTERS/SCANPIX
Egyptiske aktivister demonstrerte mandag kveld i Kairo i protest mot levekårene og til støtte for en mann som satte fyr på seg selv foran nasjonalforsamlingen tidligere på dagen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Enda en egypter har satt fyr på seg selv foran nasjonalforsamlingen i Kairo i protest mot myndighetene. Også i storbyen Alexandria har en mann tent på seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonsformen som startet opprøret i Tunisia, har de siste dagene spredt seg til flere arabiske land, blant annet Egypt.

Egypts opposisjonsleder, Mohamed ElBaradei, mener at folkeopprøret i Tunisia er nødt til å få konsekvenser for Egypt, der 82-årige Hosni Mubarak har styrt i 29 år. Nå regner mange med at han ønsker å sikre at sønnen Gamal blir hans etterfølger, men ElBaradei setter sin lit til at hendelsene i Tunisia vil føre til at de unge i Egypt våkner.

Les også: Advarer Vesten mot å blande seg inn

– Det er uunngåelig. Forandring er nødt til å komme, sier ElBaradei til det østerrikske nyhetsbyrået APA. Han håper at regimet vil endre seg før presidentvalget senere i år.

– Hvis det ikke er skjer, vil jeg oppfordre til boikott, slik at regimet fremstår som det er: Et ettpartiregime, sier ElBaradei.

Den kjente egypteren var tidligere leder at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som ble tildelt Nobels fredspris i 2005. Han har bedt om en endring av den egyptiske grunnloven slik at han kan stille som uavhengig presidentkandidat.

Mannen som tente på seg selv i Kairo tirsdag, var en 40 år gammel advokat som protesterte mot prisstigningen, opplyser sikkerhetskilder.

Mandag tente en restauranteier på seg selv, i protest mot regjeringens økonomiske politikk. Skadene hans blir beskrevet som lette.

Hva slags tilstand den siste aksjonisten er i, var tirsdag ettermiddag ikke kjent. (©NTB)

Personvernpolicy