- Blir ikke papirløs i Russland

Maria Amelie vil ikke ha noe problem med å leie seg inn på et hotellrom ved ankomst i Moskva, sier Den russiske ambassaden. (Foto: Scanpix)
Maria Amelie vil ikke ha noe problem med å leie seg inn på et hotellrom ved ankomst i Moskva, sier Den russiske ambassaden. (Foto: Scanpix)

Alle tilbakesendte flyktninger får midlertidige identitetspapirer ved innreise til Russland, forsikrer Den russiske ambassaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen kan sluses inn i Russland uten godkjente identifikasjonspapirer. Alle må ha gyldige papirer som er godkjent av Russland, sier presseattachè ved Den russiske ambassaden Vladimir Isupov til ABC Nyheter.

Han forsikrer at Maria Amelie vil få et midlertidig pass ved innreise i Russland.

Kan leie hotellrom

I løpet av de siste dagene har det blitt stilt spørsmål ved hva som vil skje med Maria Amelie når hun eventuelt kommer tilbake til Russland. Det har blitt hevdet at hun ikke vil være i stand til å få ordnet grunnleggende ting som å betale for et hotellrom, bruke offentlig transport eller kjøpe et telefonkort fordi hun ikke har et russisk innenrikspass.

Les også: Maria Amelie løslatt

I dagens Aftenposten sier menneskerettighetsaktivist Svetlana Gannusjkina at hun frykter at dette vil gjøre at Maria Amelie havner på gaten.

Med et midlertidig pass vil Maria Amelie ikke få problemer med å leie seg inn på et hotell eller kjøpe billetter til toget eller bussen slik som antydet, forsikrer Isupov.

- Det vil ikke ta lang tid

Etter å ha fått utlevert et midlertidig pass må hun søke om et innenrikspass for så å søke om et utenrikspass for eventuelt å komme seg ut av landet igjen.

Menneskerettighetsaktivist Gannuskina sier også til Aftenposten at hun tror det vil kunne opp til halvannet år for Maria Amelie å få riktige papirer på grunn av et stort og tunggrodd russisk byråkrati.

Isupov tilbakeviser dette.

- For å få et utenrikspass må hun først søke om et utenrikspass, men det vil ikke ta lang tid, sier han.

Les også: Russisk TV inn i Amelie-saken

Den russiske ambassaden kan ikke gi noen nøyaktige tidsestimater, men sier at det ikke er noen fare for at Amelies midlertidige pass skal gå ut på dato før hun får et nytt innenrikspass, dersom hun søker i god tid.

- Det skal dekke en periode som er lang nok til at du kan ta kontakt med myndighetene, sier han.

Å søke om utenrikspass, når hun har et innenrikspass skal i følge regelverket ikke ta mer enn tre uker, sier Isupov.

Ingen garantier

Den russsiske ambassaden understreker at dette er immigrasjonstjenestens bord og at de derfor ikke kan gi noen garantier i forhold til tiden det kan ta å få riktige papirer. De understreker også at Den russiske ambassade her uttaler seg på generelt grunnlag og ikke spesielt i forhold til Maria Amelie.

Les også: Regjeringstopper diskuterte Amelie-løsning

Dette er ikke en spesiell sak for dem, sier Isupov.

- For oss er dette et veldig ordinært tilfelle. Vi har saker der flyktninger sendes tilbake til Russland ofte, kanskje hver eneste uke, sier han.

- Kan stole på ambassaden

Seniorforsker ved avdeling for Russland og eurasiastudier Jakub Godzimirski ser ikke noen grunn til å tvile på Den russiske ambassaden.

- Når ambassaden sier noe slikt må man stole på at dette er riktig. Russland sitter med mange tilsvarende saker. Man må anta at russiske myndigheter har sine rutiner for å takle slike utfordringer, sier han.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy