Drapssaken avbrutt av gjengslåsskamp

Gjengdrapssaken i Oslo tingrett ble brått avbrutt da det brøt ut slåsskamp mellom antatte gjengmedlemmer utenfor tinghuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedvitnet i saken hadde fortalte retten hvordan Mohammed «Jeddi» Javed ble skutt i hodet og drept. Han var i ferd med å fortelle om krigen mellom Young Guns og B-gjengen, og de mislykkede forsøkene på fredsforhandlinger. Midt i forklaringen tar plutselig flere politifolk seg inn i rettslokalet, fører raskt og bestemt tiltalte Stig Millehaugen ut, og gir beskjed om at man måtte ta en pause.

Årsaken var at et slagsmål hadde brutt ut utenfor tinghuset.

Her brøt slåsskampen ut

– Det er personer knyttet til denne saken. Jeg vet ikke om det er vitner eller tilhørere som er involvert, sier aktor, statsadvokat Svein Holden.

Det var allerede høy spenning i Oslo tingrett tirsdag mellom hovedvitnet og drapstiltalte Stig Millehaugen.

Vitnet startet med å vise fingeren, og fyrte av «Horeunge» mot Millehaugen. En kort utveksling av skjellsord fulgte mellom de to før aktor grep inn.

– Jeg ser på deg at du er litt gira nå. Jeg setter pris på om du tar et par skikkelig magadrag og forsøker å slappe av, sa aktor.

Millehaugen står tiltalt for overlagt drap på Young Guns-lederen og for drapsforsøk mot hovedvitnet.

Spilte sjakk sammen

31-åringen og Millehaugen ble kjent da de begge sonet ved Ringerike fengsel. De to pleide å spille sjakk sammen i luftegården.

En tid senere, da soningen var overstått, tok 31-åringen kontakt med Millehaugen på Facebook. Det førte til at Millehaugen kontaktet ham, og la fram «et tilbud», forklarte vitnet i retten.

Vitnet ville ikke gå i detaljer om hva opplegget dreide seg om. Men han forklarte at det var en jobb som Millehaugen, avdøde Javed og han selv skulle gjøre sammen. De snakket om hvem som skulle skaffe våpen, biler, skuddsikre vester og ransklær – det vil si klær som de kunne kvitte seg med etterpå.

Skulle hente bil

Etter et par møter med planlegging, møttes de mandag 19. januar 2009. Millehaugen skal ha forklart at de måtte dra opp til Haugerud for å hente en bil, som skulle brukes i forbindelse med «opplegget». Ifølge vitnet var det første gang turen til Haugerud ble nevnt.

31-åringen forklarte at han var i ferd med å snu bilen da det plutselig smalt. Han var sjåfør, mens Javed satt i forsetet og Millehaugen rett bak Javed.

– Det smeller. Jeg ser mot høyre side, og jeg ser Jeddi med blod ut av fjeset, sa 31-åringen.

– Jeg tar beina fatt og løper som bare det. Jeg snudde meg ikke i det hele tatt, forsatte han.

Han forklarte at han løp videre til en bensinstasjon, der han ba betjeningen om å ringe politiet.

Millehaugen nekter straffskyld. Også Ahmed Shahbaz Dad, som står tiltalt for å ha bestilt drapene, nekter straffskyld. (©NTB)

Personvernpolicy