Fant Caligulas grav

Keiser Caligulas grav har blitt funnet etter at en mann ble pågrepet i det han forsøkte å smugle en statue til utlandet.

En uidentifisert mann ved ruinene av palasset keiser Caligula fikk oppført på Forum i Roma. Foto: Scanpix/AP.
En uidentifisert mann ved ruinene av palasset keiser Caligula fikk oppført på Forum i Roma. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statuen ble stjålet fra graven, som lenge har vært antatt tapt, melder The Guardian.


Keiseren er kjent for at han skal ha ligget med sine søstre, drept for moro skyld og ha uttrykt ønske om å utnevne hesten sin til konsul. Hans regjeringstid var fra 37-41 e.Kr, og Caligula ble av sine samtidige beskrevet som «gal».

Mange av monumentene fra Caligulas regjeringstid ble ødelagt etter at han ble drept av pretorianergarden som 28-åring. Arkeologer er nå ivrige etter å grave ut keiserens levninger.

Les også: Solgt for 21 millioner

Betjenter fra den arkeologiske enheten ved Italias skattepoliti fikk et gjennombrudd forrige uke, da de pågrep en mann nær Nemisjøen sør for Roma. Mannen var i ferd med å legge deler av en 2,5 meter lang statue på et lasteplan. Keiseren hadde en villa i området, samt et flytende tempel og et flytende palass. Ruinene av disse ble berget under Mussolini, men ødelagt under andre verdenskrig.

Politiet sier statuen var kledd i et par militærstøvler av typen keiseren likte. Som ung mann fulgte Gaius faren på hærtokt i Tyskland. Soldatene syntes det var morsomt at han bar en miniatyruniform, og ga ham kallenavnet Caligula, eller «lille støvel». Keiserens virkelige navn var Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus.

Statuen er anslått å være verdt 1 million euro. Den sjeldne greske marmoren, tronen og gudebekledningen overbeviste politiet om at den stammet fra keiserens grav. Etter avhør ledet gravrøveren politiet til stedet, der utgravninger vil bli påbegynt denne uken.

Les også: Vil lage «Rome»-film