2500 år gammelt øl

Kelternes øl 500 år f.Kr. var temmelig annerledes enn det vi er vant til, mener tysk forsker. Illustrasjonsfoto av mer moderne øl: Colourbox.com.
Kelternes øl 500 år f.Kr. var temmelig annerledes enn det vi er vant til, mener tysk forsker. Illustrasjonsfoto av mer moderne øl: Colourbox.com.

En forsker som studerer et keltisk funnsted tror han har funnet oppskriften på ølet de brygget omkring år 500 f.Kr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dr Hans-Peter Stika, en arkeobotaniker fra Hohenheim-universitetet i Stuttgart, har studert en bosetning fra tidlig jernalder i Eberdingen-Hochdorf. Den keltiske bosetningen stammer fra omkring 500 f.Kr. Stika har særlig fattet interesse for seks avlange grøfter som ble brukt til å lage byggmalt til bruk i øl, melder PhysOrg.com. Grøftene inneholder tusenvis av korn med svidd bygg, som Stika tror er restene etter produksjonen av byggmalt med høy kvalitet til ølproduksjon.


Les også: Landet med verdens verste øl

Stika har rekonstruert flere metoder for ølbrygging kelterne kan ha brukt i jernalderen, og konkluderer med at grøftene ble brukt til å bløtlegge byggkorn til de spiret. Siden tente man ild i hver ende av grøften for å tørke kornene og gi malten en mørk farge og røykpreget smak. Tørkeprosessen vil ha fremmet veksten av bakterier som utløste meleksyre og ga sluttproduktet en syrlig ettersmak.

Ved utgravingene har man også funnet bulmeurt, som er kjent for å øke ruseffekten av øl. Stika tror ølet trolig også inneholdt burot og/eller gulrotfrø, siden man vet at øl ble tilsatt disse i middelalderen. Urtene vil ha gitt brygget en svært annerledes smak enn humlesmaken vi kjenner i dag. Man vet ikke om bruk av humle i øl før år 800 e.Kr.

Stika tror gjæringsprosessen ble igangsatt av gjær på bryggeutstyret, eller av vilt gjær på honning eller frukt man la til brygget. Sluttproduktet vil ha vært grumsete med gjærsedimenter, og brygget ble trolig inntatt ved romtemperatur. Man kjenner fra før til ølbrygging helt tilbake til for 5500 år siden i Midt-Østen.

Les også: Verdens eldste øl

Personvernpolicy