Frykter problemer for Maria Amelie i Russland

Advokat, Brynjulf Risnes, frykter Maria Amelie vil få problemer i Russland dersom hun sendes tilbake. (Foto: Scanpix)
Advokat, Brynjulf Risnes, frykter Maria Amelie vil få problemer i Russland dersom hun sendes tilbake. (Foto: Scanpix)

Advokat Brynjulf Risnes er glad for at regjeringen vurderer en løsning som innebærer at Maria Amelie ikke får innreiseforbud til Norge, selv om hun skulle bli utvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det største marerittet for Maria Amelie vil være om hun blir utvist og får innreiseforbud i mange år, sier Risnes til NTB.

Det er Aftenposten som søndag melder at regjeringen åpner for å se på regelverket knyttet til arbeidsinnvandring. Dermed kan det bli mulig for Maria Amelie å søke om arbeidstillatelse i Norge, selv om hun blir utvist.

Dagens regelverk vil føre til at Maria Amelie får innreiseforbud til Norge i ett eller flere år etter utvisningen. Da vil heller ikke en ny søknad om arbeidstillatelse bli behandlet.

Sent lørdag kveld hadde imidlertid regjeringen en mulig løsning, ifølge Aftenposten.

Les også: Vurderer å endre reglene for arbeidsinnvandring

– Lettvint løsning

Det knytter seg likevel problemer til løsningen som regjeringen nå synes å velge, mener advokat Risnes.

Maria Amelie kan få store problemer i Russland. Hun har aldri eid et pass, har ingen papirer og kan få store problemer med russiske myndigheter dersom hun blir sendt tilbake til Russland.

– Det vil derfor være en lettvint løsning dersom regjeringen ser bort fra dette og inntar den holdning at eventuelle problemer som måtte oppstå for Maria Amelie på russisk side, ikke er den norske regjeringens bord, sier Risnes til NTB.

Han sier norske myndigheter aldri har tatt kontakt med ham om denne saken, og at han heller ikke er blitt kontaktet av regjeringen om noen kompromissløsning.

– Det er avgjørende viktig at regjeringen er informert om problemer som kan oppstå for Maria Amelie i Russland.

Les også:

Maria Amelie sender ny søknad om asyl i Norge

UDI: Utvisning utelukker arbeidstillatelse

Frykt

Inna Sangadzhiyena, som selv er russer og tilknyttet den norske Helsingforskomiteen, mener det kan bli vanskelig for Maria Amelie å søke seg tilbake til Norge hvis hun kastets ut av landet. Hun frykter at Maria Amelie vil bli papirløs i Russland også.

– Det neste døgnet er skjebnen til Maria i politikernes hender. Vi ser i Aftenposten at politikerne mener å ha funnet en løsning, men så lenge Maria skal kastes ut, driver de et sjansespill. Å vurdere en regelendring for å unngå utvisning av Maria fra hjemlandet i Norge, er bra. Men å sende henne ut er uforsvarlig. Hun risikerer å bli papirløs i Russland også. Atter en gang vil hun kunne bli en ikke-person, uten rettssikkerhet og uten trygghet, på ubestemt tid, sier Sangadzhiyena i en pressemelding søndag.

Oppfordrer til handling

Eivind Trædal, Maria Amelies kjæreste, frykter at søndag er siste dag for Maria Amelie i Norge. Han sier han er redd for at politiet sender henne ut før politikerne har funnet en god løsning, og oppfordrer til handling:

– Først sa politiet at det ville ta to uker før hun ble sendt ut. Nå har hun fått tre dager. Det er vanvittig. Maria forteller om andre på mottaket som har sittet i ukevis. Det er vanskelig å forstå politiets hastverk, særlig i en sak som har vakt så mye engasjement. Vi trenger mer tid.

Markering søndag

Mens politikerne diskuterer løsninger, markerer Maria Amelies støttespillere sitt engasjement utenfor Stortinget søndag ettermiddag.

– Sympatisører kan da komme og avgi sitt håndavtrykk på et banner med påskriften «Maria – du er en av oss». I tillegg vil det bli tent snølykter, sier Trædal.

– På Facebook-gruppa «Sett Maria Amelie fri» kan alle som støtter Marias sak legge inn bilder av sine håndavtrykk, eller snølykter i løpet av søndag. Jeg har fått utrolig mange meldinger fra folk som støtter Maria. Nå må vi også vise det til politikerne, sier Trædal.

Han forteller at venner av Maria Amelie vil samles til våkenatt i Pax Forlags lokaler i Huitfeldts gate i Oslo søndag kveld. De samles fordi de frykter at hun vil bli sendt ut allerede mandag morgen.

– Hver time og hver stemme teller nå. Vi kan ikke risikere at Maria sendes ut mandag morgen, sier Trædal. (©NTB)

Personvernpolicy