Tunisia på randen av kaos

Tunisia balanserer på randen av sammenbrudd etter opprøret som tvang president Zine Al-Abidine Ben Ali på flukt. Politikerne strever med å prøve å få kontroll. (Foto: Scanpix).
Tunisia balanserer på randen av sammenbrudd etter opprøret som tvang president Zine Al-Abidine Ben Ali på flukt. Politikerne strever med å prøve å få kontroll. (Foto: Scanpix).

Tunisia balanserer på randen av sammenbrudd etter opprøret som tvang president Zine Al-Abidine Ben Ali på flukt. Politikerne strever med å prøve å få kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag var den mest kaotiske og voldspregede dagen siden opprøret begynte, men sent på kvelden kunne det virke som de som vil ha lov og orden, hadde begynt å få overtaket.

Soldater og stridsvogner var utplassert rundt om i hovedstaden Tunis etter en natt med omfattende plyndring og ildspåsettelse av butikker og private hjem. Selv jernbanestasjonen i sentrum ble stukket i brann av gjengene som herjet.

Spontant forsvar

Men i mange nabolag dannet lokale innbyggere spontant improviserte grupper for å forsvare hus og hjem mot plyndrere, med kniver og spader. I forstaden Ariana omringet en menneskemengde fire menn som skjøt vilt fra en bil, tok fra dem våpnene og overlot dem til politiet.

I utkanten av byen lå flere stjålne luksusbiler ramponert og forlatt, mens noen butikker og boliger står utbrent igjen. Mye tyder på at det først og fremst er eiendommene til familiemedlemmer av Ben Ali som er utsatt for hærverket.

Flere steder ble politi og soldater observert mens de halte plyndrere ut av biler og puttet dem inn i lastebiler ved veisperringer rundt byen.

I Monastir lenger ned kysten mistet minst 42 fanger livet etter at en av de innsatte satte fyr på en madrass og brannen raskt spredte seg.

Intet å tape

Det er ikke klart hvem som står bak plyndringen, men en høytstående militær kilde peker ifølge nyhetsbyrået Reuters mot tilhengere av Ben Ali. En analytiker sier det er Ben Alis folk som vil skape kaos for å komme tilbake til makten.

De har så mye å tape at det ikke ville være merkelig om de ikke gir seg etter første slaget, og mye av plyndringen virker svært velorganisert.

Det som kan bremse kaoset, er en tydelig vei framover. Og det ble det gjort forsøk på lørdag av de makthaverne og opposisjonen i fellesskap.

Koalisjon

Statsminister Mohammed Ghannouchi, som ble overlatt makten da Ben Ali flyktet fredag kveld, møtte lørdag opposisjonspartiene, og de skal ha blitt enige om en koalisjonsregjering som presenteres søndag.

Samtidig vedtok forfatningsdomstolen at det ikke er Ghannouchi, men Fouad Mebazaa som skal være fungerende president til nytt valg kan holdes.

Etter at han ble formelt tatt i ed, gjorde han det klart at alle tunisiere uten unntak nå vil få ta del i politikken.

Opposisjonslederen Nejib Chebbi sa etter samtalene at valg kan holdes om seks til sju måneder.

Sjokkbølger

Opprøret i Tunisia, som er det første i den arabiske verden der regjeringen kastes av en folkelig oppstand, har sendt sjokkbølger gjennom Midtøsten og Nord-Afrika, ikke minst i Egypt og Algerie som har lignende autoritære styresett.

I Libya beklaget den autoritære lederen Muammar Gaddafi Ben Ali ble tvunget til å trekke seg.

– Dere har lidd et stort tap. Det fins ingen som er bedre til å styre Tunisia enn Zine, sa han på statlig TV og radio etter at Ben Ali rømte ril Saudi-Arabia.

Både i Egypt og i Jordan har det vært demonstrasjoner til støtte for opprøret i Tunisia. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy