Maria Amelie sender ny søknad om asyl i Norge

Maria Amelie har sendt en ny søknad om asyl i Norge. (Foto: Scanpix).
Maria Amelie har sendt en ny søknad om asyl i Norge. (Foto: Scanpix).

Maria Amelie har sendt en ny søknad om asyl i Norge for å få behandlet sin sak på selvstendig grunnlag, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avslaget om opphold som ble gitt i 2004, omfattet både foreldrene og datteren. Nå vil 25-åringen ha en individuell behandling. Søknaden ble sendt fredag kveld.

– De siste to dagene har vist at det er gått prestisje i saken, både i forvaltningen og blant politikerne, sier Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes.

Les også:

- Regjeringen vil la Amelie komme tilbake raskt

Stort flertall støtter Maria Amelie

Han mener at en vanlig arbeidstillatelse vil være en fornuftig utgang på saken, dersom det blir avslag også på Maria Amelies fornyede søknad om asyl.

Maria Amelie kan i så fall vise til et konkret tilbud om jobb som journalist i Teknisk Ukeblad.

- Heksejakt

Maria Amelie føler at hun blir utsatt for en politisk heksejakt, men støtten fra enkeltmennesker og organisasjoner varmer og gir henne mot til å møte den varslede utsendelsen.

– Den første dagen på Trandum falt jeg helt sammen, men nå har advokaten min fortalt om alt som skjer. Det er helt utrolig at så mange engasjerer seg for min sak, sier Maria Amelie til NRK.

Hun insisterer på at hun ikke vil ha særbehandling.

– Jeg ønsker også likhet for loven. Jeg ville jo at min sak skulle bli behandlet som alle andre. Jeg hadde ikke tenkt at det skulle bli sånt oppstyr rundt dette, sier hun.

Maria Amelie har fått beskjed av politiet om å være forberedt på utsendelse over helgen, uten nærmere varsel. Hun frykter det vil skje mandag eller tirsdag.

Han mener at en vanlig arbeidstillatelse vil være en fornuftig utgang på saken, dersom det blir avslag også på den fornyede søknaden om asyl. Maria Amelie kan i så fall vise til et konkret tilbud om jobb som journalist i Teknisk Ukeblad.

– Det er fantastisk at de vil ha meg. Dette er midt i blinken for min utdannelse. Helt supert! utbryter hun.

Les også: Har sagt ja til jobbtilbud

Jens vil ikke gripe inn

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke foreta seg noe for å stanse utsendelsen av Maria Amelie.


I NRKs Ukeslutt lørdag viste han til nødvendigheten av likebehandling for alle som blir vurdert til ikke å ha behov for beskyttelse. Statsministeren vil ikke foreta seg noe for å hindre politiet i å iverksette Utlendingsnemndas vedtak.

– Vi skal ikke forskjellsbehandle. Det avgjørende er om de trenger beskyttelse. Det har Utlendingsnemnda kommet til at Maria Amelie ikke har. Vi må tenke på de tusener som blir sendt ut med samme begrunnelse, mennesker som ikke har skrevet bok eller tatt utdannelse i Norge, sier Stoltenberg.

Han sier han forstår folks reaksjoner, men at han som statsminister må gjøre det han synes er riktig med bakgrunn i det regelverket Stortinget har vedtatt.

Vil ikke kommentere ny søknad

– Vi må likebehandle, ikke særbehandle fordi noen får mye oppmerksomhet. Hvis vi fristes til å tøye regelverket for noen, vil vi igjen få tusenvis av ubegrunnede asylsøkere. Det vil ingen ha, sier statsministeren til NRK.

Han vil ikke kommentere opplysningen om at advokat Brynjulf Risnes har sendt inn en ny asylsøknad for at Maria Amelie skal få sin sak behandlet på selvstendig grunnlag, ikke bare som mindreårig datter av sine foreldre.

– Vi har et rettssystem som håndterer slike saker. Politikere skal ikke blande seg inn i enkeltsaker. Hvis hun senere velger å søke om arbeidstillatelse, har Norge instanser som behandler slike søknader, sier statsministeren.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Maria Amelie-saken:

* Maria Amelie er 25 år gammel og kommer fra Kaukasus-området i det tidligere Sovjetunionen. Hun har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Hun var mindreårig da hun kom til Norge.

* Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet fra Kaukasus-området til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.

* Maria Amelie har gått på videregående skole i Norge og har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.

* Maria Amelie ga i fjor høst ut boka «Ulovlig norsk», som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid kåret henne til «Årets Nordmann».

* I fjor høst sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda (UNE). I søknaden ber hun om at saken hennes, som tidligere er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles selvstendig av utlendingsmyndighetene. Søknaden ble denne uka avslått. UNE mener kvinnen ikke har noe særskilt beskyttelsesbehov.

* Fredag kveld sendte hun en ny søknad om asyl i Norge for å få behandlet sin sak på selvstendig grunnlag,

* Årsakene til flukten fra Kaukasus har Maria Amelie ikke villet snakke om i de mange intervjuene hun har gitt, bortsett at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv.* Navnet Maria Amelie er forfatterpseudonymet kvinnen bruker.

Personvernpolicy