Her avgjøres festivalsommeren

I konferansesenteret i Groningen bestemmes line-up’en til din favorittfestival akkurat nå. Foto: Thomas Olsen
I konferansesenteret i Groningen bestemmes line-up’en til din favorittfestival akkurat nå. Foto: Thomas Olsen

På Eurosonic finner festivalene hotte artister til sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRONINGEN (ABC Nyheter): På Eurosonic shopper de europeiske festivalene navnene som kommer på festivalplakatene til sommeren. Sjekker du programmet til bransjefestivalen Eurosonic i den hollandske byen Groningen kan du være sikker på å finne artister som kommer til å dukke opp på festivalene du skal på i året som kommer.

I fjor var det et allerede hypa The XX som spilte for bransjefolk og publikum i et fullstappa lokale i Groningen. Det britiske bandet endte opp med å bli en av fjorsommerens store festivalgjengangere.

- The XX i fjor er et eksempel på et band som fikk en enorm hype. Og de ble jo bare dyrere og dyrere, men ikke så mye at jeg ikke følte at de ikke var verdt det, sier Øyafestivalens booker Claes Olsen, som hentet bandet til Oslo.

Kanskje Graffiti6 fra England blir å se på europeiske festivalplakater til sommeren. De er ett av de over 260 bandene som flørter med musikkbransjen under årets Eurosonic. Foto: Thomas OlsenKanskje Graffiti6 fra England blir å se på europeiske festivalplakater til sommeren. De er ett av de over 260 bandene som flørter med musikkbransjen under årets Eurosonic. Foto: Thomas Olsen

Andre eksempler på at Eurosonic har nese for nye navn og musikalske talenter er Robyns opptreden på en av de minste scenene til festivalen i 2008. Tre år senere spiller hun i Oslo Spektrum og i fjor var hun headliner på blant annet Roskilde, Berlin Festival og Iceland Airwaves.

I fjor var også Marina and the Diamonds et ukjent navn utenfor England da hun spilte på Eurosonic.

Les også: Kickstarter utenlandskarrieren i Nederland

Band med buzz

Bergenfest er også på plass i Groningen for å sjekke nye band til festivalen som finner sted i Bergen i månedsskiftet april/mai. De har allerede lagt inn bud på flere av artistene som opptrer på Eurosonic.

- Hvilke band på Eurosonic tror dere man kan se på festivalplakatene utover sommeren?

- Jeg tror Pulled Apart By Horses kan bli en festivalhit. Nå har jeg også hørt en del buzz rundt danske Kellermensch uten å ha sett de selv, men det kom fra flere hold, sier booker og produsent i Bergenfest, Martin Holmes.

Daglig leder i Bergenfest, Frank Nes, tror det kan være verdt å merke seg britiske Anna Calvi.

- I går så jeg også britiske Dry The River, som var veldig bra. Der er er det en buzz.

Holmes har også stor tro på at det allerede kjente White Lies kan få sitt endelige gjennombrudd i løpet av året.

- De er store i England, men nå tror jeg resten av Europa også er klar for de. De har gitt ut en ny singel som er veldig god. I kveld skal jeg ellers se belgiske My Little Cheap Dictaphone og britiske Brother, sier Holmes.

Spaniabølge

Skal man tro bookingansvarlig på Eurosonic Robert Meijerink bør man spesielt spisse ørene for spanske artister.

Øyafestivalens bookingansvarlige Claes Olsen er på Eurosonic for å mingle med festivalkollegaer og for å sjekke ut aktuelle artister til sommerens program. Foto: Thomas OlsenØyafestivalens bookingansvarlige Claes Olsen er på Eurosonic for å mingle med festivalkollegaer og for å sjekke ut aktuelle artister til sommerens program. Foto: Thomas Olsen

- Det er mange spanske talenter som er på vei opp nå. For noen år siden spilte de fremdeles i undergrunnen, men nå blir de promotert på blogger og får gode anmeldelser. Her er det mye som skjer, sier Meijerink.

Han nevner Delorian, El Guincho, Polock og Crystal Fighters, som alle spiller på Eurosonic år, som eksempler på navn vi vil høre mer til i løpet av 2011.

- Disse bandene er veldig gode eksempler på at den spanske musikkscenen er mer levende enn aldri før og at de lager en ny og frisk sound. De er gode på å mikse ulike stilretninger, men allikevel gi det særpreg. Og spanjolene vet dessuten hvordan de kan lage en god fest, ler Meijerink.

- Men også i Øst-Europa er det mye som skjer og man bør spesielt sjekke ut den elektroniske musikken som kommer fra Estland. The Uniques fra Slovakia er også et spennende band med unge talentfulle musikere.

Verken Øyafestivalen eller Bergenfest vil røpe hvilke band de har i kikkerten.

- Jeg går aldri ut med navn som ikke er bekrefta. Det er alltid mange skuffelser fordi det er band vi ikke får. Vi får heller bære de skuffelsene internt og ikke utsette fansen for dem, sier Øyafestivalens booker Claes Olsen.

Personvernpolicy