Maria Amelie har sagt ja til jobbtilbud

Asylsøkeren Maria Amelie er varetektsfengslet og sitter på utlendingsinternatet på Trandum i påvente av den planlagte utsendelsen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Asylsøkeren Maria Amelie er varetektsfengslet og sitter på utlendingsinternatet på Trandum i påvente av den planlagte utsendelsen. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Kan være løsning for å få oppholdstillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta Maria Amelie:

• Maria Amelie er 25 år gammel og kommer fra Kaukasus-området i det tidligere Sovjetunionen. Hun har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Hun var mindreårig da hun kom til Norge.

• Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet fra Kaukasus-området til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.

• Maria Amelie har gått videregående skole i Norge og har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.

• Maria Amelie ga i fjor høst ut boka «Ulovlig norsk», som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid kåret henne til «Årets Nordmann».

• I fjor høst sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda (UNE). I søknaden ber hun om at saken hennes, som tidligere er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles selvstendig av utlendingsmyndighetene. Søknaden ble denne uka avslått. UNE mener kvinnen ikke har noe særskilt beskyttelsesbehov.

• Årsakene til flukten fra Kaukasus har Maria Amelie ikke villet snakke om i de mange intervjuene hun har gitt, bortsett at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv.

• Navnet Maria Amelie er forfatterpseudonymet kvinnen bruker.

(NTB)

– Politiet har hatt en samtale med henne i ettermiddag, og da fikk hun beskjed om å pakke sakene sine. Hun fikk også vite at hun i helgen får utvidet telefontid for å ta farvel med venner og kjente, sier Risnes til NTB.

Han legger til at Maria Amelie fikk forståelsen av at selve utsendelsen ville skje uanmeldt, og at det kunne bli så tidlig som mandag eller tirsdag.

– Hun fikk også beskjed om at hun ikke ville få ta noen telefoner til advokat eller andre når de kom for å bringe henne til flyplassen, sier Risnes.

Jobbtilbud

Maria Amelie har fått flere jobbtilbud i den korte tiden som er gått siden pågripelsen. Det siste i rekken er fra utgiver og administrerende direktør Jan M. Moberg i Teknisk Ukeblad. Han tilbyr Maria Amelie stilling som journalist.

– Hun har en mastergrad fra NTNU, og hun kan skrive. Vi er opptatt av kvalitetsjournalistikk, og hun har kompetanse vi trenger, sier Moberg.

Maria Amelies samboer, Eivind Trædal, opplyser at 25-åringen har takket ja til tilbudet.

– Dette er et veldig godt jobbtilbud, der Maria kan bruke kompetansen sin. Hun har både journalisterfaring og har en mastergrad i studier av teknologi, vitenskap og samfunn, sier Trædal.

Til Moskva

Advokat Risnes antar at Amelie blir sendt til Moskva, men vet det ikke helt sikkert. Hun er ikke forespeilet noen assistanse fra norske myndigheter når hun først kommer dit.

– Hun må regne med å klare seg selv, sier Risnes.

Han har fått med seg at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) så sent som fredag kveld understreket at Amelie må reise ut av landet før hun kan søke om arbeidstillatelse i Norge. Det er ikke mulig å gå fra å være asylsøker til å bli arbeidssøker når den første muligheten ikke når fram.

– Men det er anledning til å gi unntak fra denne regelen, slik at hun ikke trenger å reise til Russland. Dette vil vi nå satse alt på å få til, sier Risnes.

Godtar retur

Fredag ble det klart at russiske myndigheter i desember i fjor aksepterte at Norge returnerer Maria Amelie og hennes foreldre, som alle oppholder seg ulovlig i landet. Tillatelsen er gyldig i 90 dager før den må fornyes. Av avtalen framgår det at Norge må varsle russerne ti dager i forkant av uttransportering.

Fungerende kommunikasjonssjef i Politiets utlendingsenhet, Monica Thorud, vil ikke si om dette varselet er sendt. Hun vil heller ikke opplyse spesifikt hvor i Russland Amelie blir sendt.

Varetektsfengslingen fra Oslo tingrett utløper først 27. januar, men hun kan bli sendt ut lenge før det.

Advokat Risnes varsler at Amelie går til sak mot Utlendingsnemnda (UNE) for å få opphevet vedtaket om at hun ikke har beskyttelsesbehov og dermed ikke har grunnlag for opphold i Norge.

Risnes vil be Oslo byfogdembete om en midlertidig forføyning slik at ikke utvisningen blir gjennomført før dette søksmålet er behandlet av retten. Men fredag kveld så det ikke ut til at disse rettslige skrittene ville stanse utsendelsen.

Les alt om Maria Amelie-saken her

Her arresteres Maria Amelie

Les flere nyheter på ABC Nyheter

(©NTB)

Personvernpolicy