Kickstarter utenlandskarrieren i Nederland

Den legendariske TV-verten Jools Holland overrakte EBBA-prisen til Cato Sandberg, Kent Sandberg og Peter Michelsen i gruppa Donkeboy i går kveld under åpningen av Eurosonic. Foto: Thomas Olsen
Den legendariske TV-verten Jools Holland overrakte EBBA-prisen til Cato Sandberg, Kent Sandberg og Peter Michelsen i gruppa Donkeboy i går kveld under åpningen av Eurosonic. Foto: Thomas Olsen

Flere norske artister har nederlandske Eurosonic å takke for sin internasjonale suksess. I går var Donkeyboy tilbake i Groningen, hvor deres utenlandseventyr startet i fjor, for å motta pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRONINGEN (ABC Nyheter): På bransjefestivalen Eurosonic møtes musikkindustrien hvert år for å spotte nye talenter.

I fjor spilte Donkeyboy sin første konsert på kontinentet her. I går kveld kom de tilbake for å motta pris for utenlandssuksessen til debutplata «Caught In A Moment».

Les også: Får ikke betalt

- Det er helt fantastisk! Konserten vi gjorde under festivalen i fjor var med på å gi økt opperksomhet rundt bandet. Det er ikke tvil om at opptredenen vår her var med på å skaffe oss noen festivaljobber. Nå må vi se om prisen kan åpne enda flere dører for oss, sier Kent Sundberg i Donkeyboy om European Boarder Breaker Award, som festivalen gir til ti artister hvert år.

Les også: Knuser de konkurrentene?

Flere norske artister har fått sine internasjonale gjennombrudd etter å ha spilt på bransjefestivalen i den lille hollandske byen Groningen. Både Kaizers Orchestra, Marit Larsen og Katzenjammer er eksempler på dette. Mange norske artister søker hvert år om å få spille for publikum og musikkbransjen på Eurosonic.

Helene Dolva Broch i Music Export Norway sier det er vanskelig å utmerke seg i jungelen av artister på Eurosonic. Men Katzenjammer, Kaizers Orchestra og Marit Larsen har klart det tidligere. Foto: Thomas OlsenHelene Dolva Broch i Music Export Norway sier det er vanskelig å utmerke seg i jungelen av artister på Eurosonic. Men Katzenjammer, Kaizers Orchestra og Marit Larsen har klart det tidligere. Foto: Thomas Olsen

- Det er ikke lett å komme igjennom nåløyet. I år var det ekstremt mange som søkte, forteller Helene Dolva Broch i Music Export Norway.

Susanne Sundfør, Ingrid Olava, Moddi, Ost & Kjex og Kvelertak er årets fem norske utvalgte til Eurosonic.

Les også: Norsk selger best

Eksportklare artister

- Artistene som blir valgt ut til å spille på Eurosonic skal være klare for festivalsommeren. Arrangørene har ganske sterke meninger om hva artistene må skilte med for å bli plukka ut, forklarer Dolva Broch.

- Mange artister håper å få festivalspilling etter å ha vist seg frem her. Men det er minst like viktig å finne gode utenlandske agenter, som er interesserte i å satse på lang sikt og som kan hjelpe artistene med å styrke synligheten deres og å booke de i Europa, utdyper hun.

Les også: Norges hotteste

Music Export Norway støtter de norske artistene som er tilstede på festivalen og bruker sitt internasjonale nettverk til å gjøre musikkbransjen oppmerksomme på de norske artistene. Men konkurransen er stor. Det er over 200 konserter på to dager i Groningen.

- Det handler om å prøve å komme igjennom jungelen av andre artister. Det er vanskelig, sier Helene Dolva Broch.

Norsk kvalitet

Eurosonics bookingansvarlig Robert Meijerink har god tro på salgbarheten til norsk musikk.

Eurosonics bookingansvarlige Robert Meijerink mener norsk musikk holder høy standard. Han håper festivalen kan kickstarte karrierene til de norske artistene i utlandet. Foto: Thomas OlsenEurosonics bookingansvarlige Robert Meijerink mener norsk musikk holder høy standard. Han håper festivalen kan kickstarte karrierene til de norske artistene i utlandet. Foto: Thomas Olsen

- Standarden er høy. Vi så det i fjor da det var fokus på norske artister under Eurosonic. Det er ikke mange som bor i Norge, så det er imponerende å se hvor mange norske band som turnerer i utlandet og slipper plater internasjonalt. Det er et bevis på at kvaliteten er god. Det er mange norske band som er eksportklare, sier Robert Meijerink og nevner både Lindström, Annie og norsk metallmusikk som eksisterende suksesseksempler.

Les også: Fantastisk eselpop

Meijerik samarbeider med både Music Export Norway og NRK P3 for å finne norske artister, i tillegg til at han besøker by:Larm og Øyafestivalen for å holde seg oppdatert.

- Vi håper at vi kan hjelpe norske artister til å vokse videre i sine karrierer og at de blir booket til turneer og festivaler. Mange folk fra musikkbransjen er her for å finne nye talenter, så sjansene er gode, sier Meijerink.

- Jeg vet at mange gleder seg til Susanne Sundfør i år. Men det er umulig å spå hvem som kommer til å få suksess. Det er alltid noen band som blir hypa i forkant, men jeg håper også at mindre band får oppmerksomhet. Jeg tror Kvelertak er et godt eksempel på det. De fleste som er musikkinteresserte har hørt om de, men nå er det opp til et bredere publikum å se om de kan like det. Eurosonic er en god mulighet for band som Kvelertak, avslutter festivalbookeren.

Les også: Se opp for eselpop

Les flere musikksaker her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy