Meny

Maria Amelie vil gå til sak mot UNE

Maria Amelie fikk treffe kjæresten Eivind Trædal en kort stund etter at kjennelsen i Oslo tingrett ble forkynt Maria Amelie blevaretektsfengslet i to uker. I løpet av den tiden vil politiet returnere henne til Russland. Amelie Anket på stedet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den papirløse asylsøkeren Maria Amelie og hennes advokat går trolig til sak mot Utlendingsnemnda (UNE) for å få omgjort utvisningen.

Oslo tingrett ga torsdag politiet medhold i kravet om to uker i varetekt for den 25-årige kvinnen. I løpet av den tiden akter Politiets utlendingsenhet å returnere den papirløse asylsøkeren til Russland.

Hun anket imidlertid kjennelsen om varetektsfengsling på stedet, og dermed skal lagmannsretten ta stilling til saken, trolig i neste uke.

Samtidig med denne prosessen jobber kvinnen og hennes advokat, Brynjulf Risnes, med et søksmål mot UNE for å få omgjort utvisningen.

– Vi skal gå nøye gjennom vedtaket som ble gjort onsdag. Jeg regner med at vi kommer til å gå til sak. Men det ville være feil å si at vi er kommet langt i prosessen, forteller Risnes til NTB.

Midlertidig forføyning

Advokaten kommer trolig ganske snart til å kreve en midlertidig forføyning, slik at ikke utvisningen blir gjennomført før en eventuell sak mot UNE.

Maria Amelie er kvinnens forfatterpseudonym. I Norge har hun blant annet tatt en mastergrad ved NTNU i Trondheim.

Hun sier hun ikke har planer om å reise frivillig, og at hun har planer for fremtiden i Norge.

– Redd for sitt liv

– Jeg er redd for mitt eget liv. Jeg har ingen tilknytning til Russland og snakker bedre norsk enn russisk, forklarte hun. Hun har ikke kontakt med sine slektninger i Russland og sier hun ikke engang vet om de er i live.

Maria Amelie bedyret også at ingen har vært villige til å høre hva hun har å si, og at hun dermed ikke har fått en individuell behandling. Dette vil også bli viktig i søksmålet mot UNE.

Verken politi eller utlendingsmyndigheter har tatt kontakt etter at hun sto fram i fjor i forbindelse med utgivelsen av boka si ,”Ulovlig norsk”. Hun hadde håpet på et møte med UNE før de kom med sin avgjørelse.

– Hadde klikket uten støtten

På vei inn i retten takket Maria Amelie for all støtten hun har fått. Den har hjulpet henne gjennom en tung natt, fortalte hun.

– Jeg er ganske skjelven nå. Uten den støtten advokaten min har sagt jeg har fått, hadde det nok klikket for meg, sa den taleføre kvinnen til mediene før hun gikk inn i rettssalen.

Hun gjentok at hun er blitt pent behandlet av politiet etter at hun ble pågrepet på Lillehammer onsdag kveld. Etter at hun var blitt kledd naken og kroppsvisitert, fikk hun en kopp te og en seng i et stort rom.

– Men det var litt vanskelig å sove, sier Maria Amelie. Samtidig sier hun at hun kan takle å sitte på en glattcelle i Norge, men frykter å bli satt på et fly ut av landet.

Klesskift og bøker

Etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett fikk Amelie et kort møte med sin kjæreste, Eivind Trædal. Han har også bedt om å få møte henne på Trandum i Akershus, der hun blir plassert i varetektstiden.

– Hun ønsket seg klesskift og bøker, forteller kjæresten.

Han forteller at han ble sjokkert da Amelie pågrepet.

– Men at hun så blir varetektsfengslet var ikke overraskende, sier Trædal.

Spør Storberget og Sjeggestad

Politiadvokat Rolf Odner i Politiets utlendingsenhet opplyser at Russland har akseptert å ta imot den 25-årige kvinnen. Dette bekreftet russiske myndigheter i slutten av november i fjor.

Maria Amelie sier hun håper justisminister Knut Storberget (Ap) og UNE-sjef Terje Sjeggestad spør seg om loven er laget for mennesker eller om mennesker skal være til for loven.

– Hva er viktigst? spør hun.

(©NTB)

Populært