Maria Amelie planla flukt

I en kronikk i Aftenposten 3. januar skriver Maria Amelie at hun har planlagt å gå i dekning hvis hun får et endelig avslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Amelie

*Maria Amelie er 25 år gammel og kommer fra Kaukasus-området i det tidligere Sovjetunionen og har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Hun var mindreårig da hun kom til Norge.

*Foreldrene til Maria Amelie tok datteren og flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.

*Maria Amelie har gått videregående skole i Norge og har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.

*Maria Amelie ga i fjor høst ut boka «Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid kåret henne til «Årets Nordmann».

*I fjor høst sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda. I søknaden ber hun om at saken hennes, som tidligere er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles selvstendig av utlendingsmyndighetene.

*Årsakene til flukten fra Kaukasus har Maria Amelie ikke villet snakke om i de mange intervjuene hun har gitt bortsett at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv. (©NTB)

Maria Amelie ble pågrepet av Politiets Utlendingsenhet (PU) etter et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer ved 23-tiden i går kveld.

- Pågripelsen foregikk helt udramatisk. Det var fem politifolk til stede, ikke åtte, slik flere medier har meldt, sier pressevakt hos PU, Monica Thorud til NTB.

Her arresteres Maria Amelie

Les også:- Marie Amelie pågrepet av politiet

Operative vurderinger

- Vi gikk til aksjon etter foredraget på Nansenskolen og stilte opp med fem tjenestemenn fordi vi ikke visste hva som ventet oss og for å sikre oss kontroll over situasjonen, sier Torud.

Se også: - Plutselig var jeg omringet

Les også: Massiv nettstøtte til Maria

Avdelingsdirektør Ole Johan Heir ved Politiets Utlendingsenhet opplyser at pågripelsen var helt rutinemessig, og at måten og tidspunktet den ble gjennomført på skyldtes politioperative vurderinger.

Les også: Vil demonstrere for Maria Amelie i tre byer

Endelig avslag

- Hun hadde fått en endelig avslag på sin egen søknad, og ikke forholdt seg til utreisefristen. Da er det vår jobb og pågripe henne for å effektuere utreisen, framholder Heir overfor ABC Nyheter.

Maria Amelie blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 14 i dag. Politiet ønsker å holde henne fengslet inntil utreisen er klarlagt med russiske myndigheter. Etter det ABC Nyheter får opplyst er dette på grunn av unndragelsesfare.

- Vi vet ikke hvor lang tid vi vil bruke på å effektuere vedtaket, det er en del ting som må avklares med russiske myndigheter først, sier Heir.

Han understreker samtidig at utsendelsen av Amelie vil skje så raskt som mulig.

Les også: Maria Amelie skal sendes ut av Norge

Fortalte om flukten

I en lang kronikk i Aftenposten 3. januar i år forteller Maria Amelie åpent om sin situasjon, og sin redsel for å få endelig avslag. Hun frykter for sitt liv hvis hun blir sendt tilbake til Kaukasus.

Men Maria Amelie forteller også om at hun har planlagt å gå i dekning hvis hun får et endelig avslag;

«Flere har fått listen med de viktige telefonnumrene. Jeg har skaffet meg et ekstra telefonnummer i tilfelle det jeg bruker vil bli sperret.

Jeg planlegger også hvor jeg skal dra. En hytte her, en hytte der, kanskje en kjeller et sted langt fra Oslo. Jeg tenker gjennom fluktruten. Hvem som skal kjøre meg, hvem som skal møte meg der, om jeg har nok penger, hvem har bil og kan kjøre. Jeg vet at jeg ikke kan henvende meg til mine nærmeste venner, fordi mest sannsynlig vil de være de første politiet oppsøker og forhører. Og de kan straffe dem fordi de hjelper meg.

Allikevel stopper jeg i korte øyeblikk og tenker over hva jeg gjør. Det er vanvittig. Men det er min hverdag i et av verdens beste land, Norge. Glem menneskerettigheter, jeg er en illegal og ikke et menneske».

Kan skade Amelies sak

Politiets Utlendingsenhet opplyser at de ikke har lest kronikken i Aftenposten.

- Vi har ikke lagt noe vekt på det som står i mediene, vi forholder oss til de formelle vedtakene, sier Heir.

Likevel er det klart at Amelies åpenhet om dette nå kan risikere å skade henne. Dette kan være med å gi politiet gode argumenterer for at det er en reell unndragelsesfare i saken.

Krf ville gitt opphold

Kristelig folkeparti sier de ville gitt 25-åringen opphold.

– Maria Amelie har blitt offer for regjeringens asylspill og deres behov for å sende ut et signal om at de er høye og mørke. Regjeringen gjør det de kan for å hindre at mennesker på flukt tar turen til Norge.

- Hadde det vært opp til oss, ville Maria Amelie hatt lovlig opphold i Norge, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Bekkevold.

KrF har foreslått at det skal være mulig å bytte søknadskø for asylsøkere. Dersom de har en kompetanse som det norske arbeidsmarkedet har behov for, skal de få mulighet til å søke om arbeidstillatelse i Norge

Les flere nyheter her

Personvernpolicy