Elkem-salget:Rister på hodet av Norge

Pensjonister hele gjengen? - Vi oppfører oss som en nasjon som skal pensjoneres, sier Erik Reinert. Foto: ResPublica.
Pensjonister hele gjengen? - Vi oppfører oss som en nasjon som skal pensjoneres, sier Erik Reinert. Foto: ResPublica.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ingen næringspolitikk. Norge oppfører seg som en nasjon som skal gå av med pensjon, sier økonomen Erik S. Reinert om Orklas utsalg av Elkem til Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den profilerte norske økonomen Erik S. Reinert rister på hodet av et Norge som flagger ut Elkem og annen industri. Her er hans hovedinnvendinger:

  • Vi skulle bygget landet, i stedet for å bygge pensjonsfond.
  • Økonomifaget har ikke forstått hvorfor Afrika er så fattig. Derfor forstår de heller ikke hva som skjer i Norge nå.
  • Vi har fullstendig overinvestering i finansmarkedet og underinvestering i realøkonomi og infrastruktur i Norge.
  • Vi har ingen næringspolitikk, men oppfører oss som en nasjon som skal gå av med pensjon.

Reinert er kjent som en økonom med selvstendige tanker om utvikling og industriinnovasjon, har skrevet en rekke bøker med samfunnsøkonomisk teori og var med i regjeringens finanskriseutvalg.

Utvalget trakk han seg fra. Reinert er i dag seniorrådgiver i ResPublica og professor ved Universitetet i Tallinn.

- Satser feil

Reinert slutter seg til kritikken Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen fremmet i ABC Nyheter i går.

Les: - Vi har enorme naturressurser, enorme kapitalressurser og en kompetent befolkning Det vi mangler, er politikk!

- Hva sier det om Norge anno 2011 at en industribedrift som Elkem flagges ut?

- Det gir uttrykk for at norske kapitalister ikke satser på høyteknologi, som er det landet etter mitt syn trenger, og burde investert mer i, svarer Reinert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapitalismen på sitt beste

- Feilen nå er at vi har laget et skatteparadis for bolig og fast eiendom.

- At man selger ut høyteknologibedrifter der man er nasjonalt konkurransedyktige, for å konsentrere seg om nasjonale merkevarer, er en uheldig strategi for landet som helhet.

- Kan man forvente av private investorer at de skal ta nasjonale hensyn?

- Det er jo når den privatøkonomiske forrentningen stemmer overens med den nasjonale forrentningen, kapitalismen er på sitt beste, repliserer Reinert og utdyper:

- Økonomisk vekst er en utilsiktet bivirkning av noen typer kapitalistiske investeringer. Jeg mener jo at investeringer av type Elkem gir langt større nasjonale, positive bivirkninger enn å satse på stor markedsandel for Orkla Brands - Stabburet, pizza, øl og mineralvann, og alt sånt noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsket i Kina, uønsket her

- Hvordan kan det ha seg at Elkem fortoner seg som lønnsomt kjøp for Kina?

- Kineserne er interessert i den teknologien Elkem sitter med. Dette er blåpapir til mange andre kinesiske investeringer. Men det viser seg på sikt at eierskap faktisk betyr noe. Veldig ofte beholder nasjonale eiere den viktigste teknologien hjemme hos seg selv. Den faktoren forsvinner nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsminister Trond Giske (Ap) støtter salget, og det samme gjør Dagsavisen i en leder. Sistnevnte slår fast at Elkem vil drives videre, og at Orkla kan bruke salgssummen til å utvikle ytterligere arbeidsplasser i Norge.

- Hva sier du til det?

- Det er naturlig at Giske ikke kan blåse i en nasjonalistisk trompet. Men etter som det kommer ny teknologi, er det ikke sannsynlig at de store investeringene kommer i Norge, sier Reinert.

For og mot staten

Så lenge økonomene på høyre- og venstresiden er så like, er det vanskelig å bringe fram alternativ.

- Bør staten ta seg større rolle som investor?

- Staten kan spille en rolle ved å gi incentiver og ved å være en kunde. Men staten bør ikke kjøpe opp i slike tilfeller, mener Reinert

- Feilen nå er at vi har laget et skatteparadis for bolig og fast eiendom. Det er et misforhold mellom de enorme skattelettelsene ved å investere i bolig, i forhold å investere i produksjon, sier Reinert om de statlige incentivene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringspolitikk?

- Per Olaf Lundeigen hevder Norge mangler en næringspolitikk?

- Jeg er enig i det. Så lenge økonomene på høyre- og venstresiden er så like, er det vanskelig å bringe fram alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kineserne har, er en veldig vellykket næringspolitikk. Vi burde lære av dem. For eksempel investere i effektiv infrastruktur og stille kapital til disposisjon for at sånne oppkjøp som dette kan gjøres, sier økonomiprofessoren.

Rike og fattige

Høyresiden er så fokusert på at markedet skal løse alle problemer, at de ikke ser at markedet også kan gjøre noen til fant.

Reinert har nettopp skrevet forordet til en kommende kinesisk utgave av en bok han har skrevet, som har gått sin seiersgang over hele verden:

How rich countries got rich, and why poor countries stay poor.

- Der gratulerte jeg Kina med at de har gjort alt riktig.

Ja eller nei til staten?

- Du sier at staten burde vært mer aktiv, men ikke selv bør investere?

- Staten er ingen god aktiv eier. Det betyr ikke at staten ikke skal spille en rolle i å få kapital til ny teknologi og lage incentiver for næringspolitikk, sier Reinert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skulle bygget landet, i stedet for å bygge pensjonsfond, legger han til.

- Oppfører oss som pensjonister

- Vi oppfører oss som en nasjon som skal gå av med pensjon. Norge er i ferd med å spare seg til fant. Det skjer fullstendig overinvestering i finansmarkedet, underinvestering i realøkonomi og infrastruktur i Norge.

- Det virker som det er tverrpolitisk enighet om dette i Norge. Høyresiden er så fokusert på at markedet skal løse alle problemer, at de ikke ser at markedet også kan gjøre noen til fant.

Selv har Reinert tenkt og skrevet mye om at land ikke kan bli rike av kun å selge råvarer.

- Økonomifaget har ikke forstått hvorfor Afrika er så fattig. Derfor forstår de heller ikke hva som skjer med Norge nå, slår Erik Reinert fast nå.