Maria Amelie skal sendes ut av Norge

Papirløse Maria Amelie (25) blir trolig fremstilt for fengsling torsdag ettermiddag. Onsdag kveld ble hun pågrepet etter et foredrag på Lillehammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marie Amelie

*Maria Amelie er 25 år gammel og kommer fra Kaukasus-området i det tidligere Sovjetunionen og har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Hun var mindreårig da hun kom til Norge.

*Foreldrene til Maria Amelie tok datteren og flyktet til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.

*Maria Amelie har gått videregående skole i Norge og har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.

*Maria Amelie ga i fjor høst ut boka «Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid kåret henne til «Årets Nordmann».

*I fjor høst sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda. I søknaden ber hun om at saken hennes, som tidligere er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles selvstendig av utlendingsmyndighetene.

*Årsakene til flukten fra Kaukasus har Maria Amelie ikke villet snakke om i de mange intervjuene hun har gitt bortsett at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv. (©NTB)

25-åringen fra Kaukasus, som har vært i Norge siden 2003, skal sendes ut av landet så snart som mulig, ifølge politiet.

Maria Amelie ble pågrepet av flere tjenestemenn i Politiets utlendingsenhet (PU) like før klokken 23 etter et foredrag hun holdt på Nansenskolen om sin situasjon som papirløs i Norge.

Her arresteres Maria Amelie

– Pågripelsen foregikk helt udramatisk. Det var fem politifolk til stede, ikke åtte, slik flere medier har meldt, sier pressevakt hos PU, Monica Thorud, til NTB.

Les også: Marie Amelie pågrepet av politiet

Kritisk

Rune Berglund Steen, kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, er kritisk til hvordan pågripelsen foregikk.

– Det som skjedde, var at Maria Amelie var på vei for å ta en pils med noen av studentene på Nansenskolen. Politiet må simpelthen ha ligget i bakhold. I stedet for en samtale med henne fikk de en uventet opplevelse av asylpolitikkens brutalitet, forteller Steen til NTB.

– Å arrestere Maria Amelie utenfor Nansenskolen blant Nansen-studenter i Nansen-året – det er å markere slutten på Nansen-året, sier han.

Thorud påpeker at det alltid vil vekke oppsikt når en slik person pågripes.

Les også: Vil demonstrere for Maria Amelie i tre byer

– Kriminell

25-åringen vil trolig bli fremstilt for fengsling torsdag. Natt til torsdag befinner hun seg på utlendingsinternatet på Trandum i Ullensaker.

– Du må ringe advokaten min. Du må ringe kjæresten min! ropte Maria Amelie til tilskuerne da hun ble pågrepet.

Kjæresten til Maria Amlie, Eivind Trædal, sier saken oppleves vanvittig.

– Hun ble behandlet som en kriminell, sier han til NRK.

Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet fra Kaukasus-området i Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Hun og familien fikk endelig avslag på sine asylsøknader i 2004.

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes sier til NRK at hun er ved godt mot.

– Hun ble fryktelig glad da jeg fortalte at det var mange som hadde gått ut og gitt henne støtte. Hun håper at det fortsatt er en mulighet til å vinne fram i saken, sier han.

Regjeringen visste

Regjeringen har den siste tiden blitt holdt orientert om politiets planer å pågripe Maria Amelie. Det bekrefter Justisdepartementet overfor Dagbladet.

– Jeg var kjent med pågripelsen i forkant, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) til Dagbladet.

– PU varsler via Politidirektoratet når det er saker som de regner med vil vekke offentlighetens interesse, sier statssekretæren.

Han understreker at det er likhet for loven i Norge.

– Alle utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge, må regne med å bli returnert. Amelie har gjort det klart i offentligheten at hun ikke ønsket å returnere frivillig. Derfor valgte man å gå fram slik.

I en kronikk i Aftenposten 4. januar i år antydet Maria Amelie at hun ville gå under jorden om hun fikk vite at hun skulle pågripes. Ny Tid, som var først ute med nyheten om pågripelsen, skriver at det er denne kronikken som kan ha utløst pågripelsen.

Reagerer kraftig

Innvandringspolitisk talsmann Heikki Holmås i SV reagerer kraftig på pågripelsen.

– Det er fullstendig mangel på sammenheng i innvandringspolitikken når vi den ene dagen klager på manglende kompetanse hos innvandrere og den neste pågriper og kaster ut innvandrere med den kompetansen vi etterlyser. Hun ville være en ressurs for oss, sier Holmås til NTB.

– Det absurde er at hun under normale omstendigheter kunne søkt om opphold i Norge fra Russland siden hun har spesialistkompetanse. Hun har flere jobbtilbud i Norge, fortsetter Holmås.

25-åringen har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim. Masteroppgaven ble sponset av Statoil.

Avsky og sinne

Venstres nestleder Helge Solum Larsen sier at han reagerer med «avsky og sinne» på arrestasjonen.

Les kronikken Maria Amelie (25) skrev i Aftenposten

– Dette er resultatet av asylpraksisen til en umenneskelig rødgrønn regjering som jeg ikke kan fatte at SV lenger ønsker å være en del av, sier Solum Larsen.

– Papirløse er i dag i stor grad rettsløse. Deres rettigheter må avklares og styrkes. Det har Venstre foreslått og det kunne regjeringen ha gjort noe med, sier Solum Larsen til NTB.

Maria Amelie ga i fjor høst ut boka «Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid kåret henne til «Årets Nordmann». (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy