Vil demonstrere for Maria Amelie i tre byer

Nansenskolen på Lillehammer sent onsdag kveld. Her ble den papirløse Maria Amelia pågrepet onsdag kveld etter at hun hadde holdt et foredrag. Bakgrunnen for pågripelsen er at hun oppholdt seg ulovlig i Norge. Maria Amelie ga i fjor høst ut boka 'Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember ble hun av Ny Tid kåret til Årets Nordmann Foto: Jørgen Upsaker (Scanpix)
Nansenskolen på Lillehammer sent onsdag kveld. Her ble den papirløse Maria Amelia pågrepet onsdag kveld etter at hun hadde holdt et foredrag. Bakgrunnen for pågripelsen er at hun oppholdt seg ulovlig i Norge. Maria Amelie ga i fjor høst ut boka 'Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember ble hun av Ny Tid kåret til Årets Nordmann Foto: Jørgen Upsaker (Scanpix)

Reaksjonene etter pågripelsen av Maria Amelie er mange og sterke. Allerede torsdag ettermiddag er det tillyst demonstrasjoner både i Oslo, Bergen og Trondheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Maria Amelie

*Maria Amelie er 25 år gammel og kommer fra Kaukasus-området i det tidligere Sovjetunionen. Hun har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Hun var mindreårig da hun kom til Norge.

*Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet fra Kaukasus-området til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002. Familien fikk avslag på asylsøknaden sin samme år. Avslaget og vedtaket om utsendelse av landet ble anket inn for en domstol på nytt i 2004, men anken ble avvist.

*Maria Amelie har gått videregående skole i Norge og har en mastergrad i teknologi og vitenskap fra NTNU i Trondheim.

*Maria Amelie ga i fjor høst ut boka «Ulovlig norsk» som handler om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret ukemagasinet Ny Tid kåret henne til «Årets Nordmann».

*I fjor høst sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda. I søknaden ber hun om at saken hennes, som tidligere er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles selvstendig av utlendingsmyndighetene.

*Årsakene til flukten fra Kaukasus har Maria Amelie ikke villet snakke om i de mange intervjuene hun har gitt bortsett at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv. (©NTB)

I løpet av få timer natt til torsdag meldte flere tusen seg inn i Facebook-grupper til støtte for Maria Amelie.

Her arresteres Maria Amelie

Klokken 17 torsdag ettermiddag er det tillyst demonstrasjoner både på Torgallmenningen i Bergen, utenfor Justisdepartementet i Oslo og i Trondheim.

Les også: – Maria Amelie pågrepet av politiet

Det internasjonale fribynettverket, ICORN, har dessuten besluttet at de vil forsøke å finne en friby til Maria Amelie.

Se også: - Plutselig var jeg omringet

– De har vært i kontakt med henne om dette før, og nå som situasjonen er akutt, vil de umiddelbart forsøke å finne en løsning. Aktuelle byer kan være Ljubljana eller Amsterdam, sier Rune Berglund Steen Antirasistisk Senter til NTB.

Rektor Dag Hareide ved Nansenskoken sier han skammer seg.

– Jeg så henne to minutter før pågripelsen. Da jeg kom ut av skolen, hadde de pågrepet henne. Jeg skammer meg over å være norsk. Dette er ikke en rettsstat verdig, sier rektoren til NRK. (Se mobilopptak av hendelsen som er publisert på YouTube nederst i artikkelen).

Også Amnesty International reagerer skarpt etter pågripelsen.

– Det er ironisk at det skjer på Nansenskolen i Nansenåret. Nansen fikk nobelprisen for sitt arbeid for flyktninger. Dette er skammelig, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til VG Nett. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy