Flomtoppen nådd i Brisbane

Flomtoppen i Brisbane skal være nådd, men storbyen står under vann og innbyggerne sliter med å redde eiendeler og hjem. Foto: REUTERS / Tim Wimborne / SCANPIX
Flomtoppen i Brisbane skal være nådd, men storbyen står under vann og innbyggerne sliter med å redde eiendeler og hjem. Foto: REUTERS / Tim Wimborne / SCANPIX

Oversvømmelsene i den australske storbyen Brisbane nådde sin topp torsdag morgen på et lavere nivå enn fryktet. Men flomstore elver utgjør fortsatt en stor fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flommen nordøst i Australia har så langt kostet minst 17 personer livet, mens 43 er meldt savnet. I tillegg frykter myndighetene milliardskader på infrastruktur, landbruksområder og for næringslivet.

Selv om flomtoppen i Brisbane trolig ble nådd torsdag morgen lokal tid, er elvene fortsatt flomstore og bærer med seg mye farlig vrakgods.

– Vi ser nå flere tusen hus som står i vann til taket, og det er ventet at mange flere kommer til å oppleve vannskader, sier delstatsminister Anna Bligh i Queensland.

I Goodna-området advarte bymyndighetene om at det var hai i vannet i de oversvømte gatene.

– Hold dere ute av vannet. Det er problemer med hygienen i vannet, men også fare for haiangrep, sier han til ABC News.

Les også: Hai sett i oversvømte Australia-gater

Folketomt

Brisbane er langt på vei lammet av flommen, forteller en nordmann som bor i byen.

– Det har blitt verre fra tirsdag til onsdag, vannet stiger raskt og flere deler av byen er oversvømt, sier norske Jarle Sundve til NTB.

– Folk kommer seg ikke på jobb, veier er stengt og kollektivnettet nærmest lammet, sa han.

Sentrum av Brisbane, som er Australias tredje største by, lå onsdag nærmest folketomt. Tallet på omkomne i flomkatastrofen i de nordøstlige delene av landet kom opp i tolv, og tusener er drevet på flukt.

Rammet

Sundve studerer ved Brisbanes universitet og er nestleder for Australia-avdelingen til de norske utenlandsstudentenes organisasjon ANSA. Bygården der han bor, er hardt rammet av flommen, og han har selv valgt å flytte til venner inntil videre.

– Folk er blitt evakuert med båt fra gården, det er vanskelig å komme seg ut eller inn, sa Sundve. Da NTB snakket med ham onsdag formiddag norsk tid, var strømmen nettopp gått i store deler av Brisbane.

– Mange har nå nok med å redde hjemmene sine, sa Jarle Sundve. Mer enn 50 forsteder og over 2.000 gater og veier var oversvømt, og byens myndigheter regnet med at over 30.000 bolighus kunne bli satt under vann.

Les også: Titusener av hus tatt av flom

Hundreårsflom

Brisbane er hovedstad i delstaten Queensland, og har rundt 1,8 millioner innbyggere.

– Vi forbereder oss på en hundreårsflom, der enorme vannmengder renner ut i elveløpene, sa delstatsregjeringens sjef Anna Bligh onsdag.

Flere måneder med voldsomt regn har omskapt tre firedeler av Queensland til et katastrofeområde.

– Dette er en svært alvorlig naturkatastrofe, dere bør holde dere hjemme og ikke dra ut med mindre det er helt nødvendig, sa Bligh.

Hamstring har ført til at mange av butikkene i Brisbane er tomme for de mest nødvendige dagligvarene. Byens havn er stengt slik at forsyninger ikke kan komme inn sjøveien, og avfallshaugene vokser fordi det er umulig å foreta søppeltømming.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

(©NTB)

Personvernpolicy