Rask økning av pasienter med svineinfluensa

Rask økning av pasienter med svineinfluensa
Rask økning av pasienter med svineinfluensa

Det pågår nå betydelige influensautbrudd i store deler av landet. - De som trenger vaksine bør vaksinere seg nå, oppfordrer Folkehelseinstittutet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Meldinger om influensaliknende sykdom strømmer inn etter jule- og nyttårshelgen, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet. 35 personer er hittil i vinter innlagt på sykehus på grunn av svineinfluensa. 11 av disse er innlagt på intensivavdelinger ved ulike sykehus rundt omkring i landet.

Nå haster det med å vaksinere seg for å redusere risikoen for influensa og komplikasjoner av sykdommen, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

- Det er veldig mye influensa ute nå. Antallet øker, og vi er fremdeles et stykke unna toppen av årets sesong. Det vil nok øke i to-fire uker til, sier Aavitsland til ABC Nyheter.

I prøver fra pasienter er det fortsatt influensavirus type B som dominerer, men omtrent en femtedel av prøvene er influensavirus A, såkalt svineinfluensa (H1N1).

- Influensatype B utgjør rundt 80 prosent av tilfellene. Svineinfluensaen utgjør rundt 20 prosent. Det er den vi har vært på vakt for, fordi den kan gi alvorlig sykdom. Det husker vi fra 2009. Vi har så langt hatt 11 personer som har vært innlagt på intensivavdelingen, sier Aavitsland.

- Holde seg hjemme

Kombinasjonen av de to virusene, og det faktum at man er et stykke unna toppen av sesongen, gjør at Folkehelseinstituttet har bedt kommunene om å intensivere vaksineringen av risikogruppene.

- Alle som vil kan vaksinere seg. Folk som trenger beskyttelse bør vaksinere seg. I tillegg bør man unngå folk som hoster, og vaske hendene godt. De som har influensa må holde seg hjemme fra jobb og skole, synes vi. Til tre dager etter at de er blitt friske, sier Aavitsland.

Vaksine fra i fjor beskytter

Onsdag døde to menn i 50-årene som følge av svineinfluensa i Danmark. Ingen av dem hadde kjente kroniske sykdommer eller befant seg i noen av riskikogruppene.

- Følger dere med på situasjonen i Sverige og Danmark?

- Vi prøver å følge med på det som skjer i de øvrige europeiske landene. Storbritannia har opptatt oss mest, der det har vært en skikkelig bølge av svineinfluensa. Forskjellen mellom dem og oss er vaksinasjonskampanjen. De klarte bare å vaksinere noen få prosent av befolkningen, mens vi vaksinerte 45 prosent.

Siden så mange vaksinerte seg i 2009 er færre blitt rammet av influensa i år.

- Noe av den beskyttelsen henger nok igjen hos mange. Og det bidrar til at vi ikke får så mye av viruset nå, avslutter Aavitsland.

Vaksinen beskytter både mot A- og B-viruset.

Dette er risikogruppene:

Gravide

• Gravide i 2. og 3. trimester. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon

Alder og underliggende sykdom

• Personer som er 65 år eller eldre

• Beboere i omsorgsbolig og sykehjem

• Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet

• Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon

• Voksne og barn med nedsatt infeksjonsresistens

• Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)

• Voksne og barn med kronisk nyresvikt

• Voksne og barn med kronisk leversvikt

• Voksne og barn med kronisk, nevrologisk sykdom eller skade

• Voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks (BMI) over 40 kg/m2

Utover vaksinasjon av risikogrupper anbefales det at vaksine tilbys

• Helsepersonell med pasientkontakt

• Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

Kilde: FHI

Personvernpolicy