Bygd i Voss isolert av ras

Bygda Jordalen i Voss kommune ble natt til tirsdag isolert av ras. Veien til bygda er tre kilometer lang og går fra E16 mellom Voss og Gudvangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ettermiddag var de rundt 40 innbyggerne fortsatt avstengt fra resten av kommunen.

– Nå er været bra, og det er brøytet en smal vei gjennom raset. Men veien er ikke offisielt åpnet, sier gårdbruker Trond Olav Neteland.

Hvis ikke veien blir åpnet i løpet av et døgn, skaper det problemer blant annet for dem som driver melkeproduksjon og er avhengig av å levere melken med tankbil.

Folk i Jordalen kommer seg heller ikke til butikk, og barna kommer ikke på skole.

– Da raset gikk, var det to barn som var på skole nede i bygda, på Oppheim. De kommer ikke hjem. De seks andre barna går på skolen her i bygda, forteller Neteland.

Folk i Jordalen tar raset med ro, de er vant til å kjøre på en av landets absolutt farligste veier.

– Vi er vant til at det er livsfarlig å ferdes på veien. Nå er det voldsomt mye løssnø, så rasfaren er enda større enn vanlig. Vi håper veien kan åpnes, men det er farlig arbeid å brøyte der, sier Neteland.

Folk i Jordalen har kjempet for ny vei i mange år. Ønsket er å få lagt veien i en tunnel slik at de kan kjøre trygt. Et privat firma arbeider med å få til en løsning der kraftutbygging og tunnelbygging kan kombineres. Det vil gjøre det mulig å finansiere den nye veien. Men foreløpig er det langt fram til planene kan realiseres. (©NTB)

Personvernpolicy