Utelukker ikke norsk styrke til Sudan

Forsvarsminister Grete Faremo utelukker ikke at Norge kan bidra med soldater til en FN-styrke i Sør-Sudan, men det kan tidligst skje i 2013. Foto: Scanpix
Forsvarsminister Grete Faremo utelukker ikke at Norge kan bidra med soldater til en FN-styrke i Sør-Sudan, men det kan tidligst skje i 2013. Foto: Scanpix

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) utelukker ikke at Norge kan bidra med soldater til en FN-styrke i Sør-Sudan, men det kan tidligst skje i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det foreligger ingen konkrete planer, og det er ennå ikke kommet noen forespørsel fra FN.

Det var lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide (H), som tok opp spørsmålet om mulig engasjement i Sudan i den muntlige spørretimen onsdag. Hun viste til uttalelser fra statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Aftenposten, der han sier at Norge planlegger deltakelse i en militær FN-operasjon.

Les også: - Ikke gi dem mye bistand!

Eriksen Søreide ville ha en bekreftelse eller en avkreftelse. Hun fikk noe midt imellom av en forsvarsminister som ikke ønsket å være spesielt konkret.

Overbelastet

– Høyre mener at knappheten på personell og den generelle slitasjen i Forsvaret er svært urovekkende. Det er ingen ledig kapasitet. Dessuten kommer norske forpliktelser i Afghanistan først. Vi mener det derfor er uaktuelt med en norsk styrke i Sudan, sa Eriksen Søreide.

Les også: Stoltenberg: Historisk tidsskille for Sudan

Hennes partifelle Ivar Kristiansen fulgte opp og sa at Forsvaret allerede er overbelastet.

– Hvor skal de tas fra, disse 200 soldatene det er snakk, spurte Kristiansen, også han fra utenriks- og forsvarskomiteen.

Forsvarsministeren svarte at regjeringen har hatt oppmerksomhet rettet mot Sudan i mange år, og at Norge i dag har 20 stabsoffiserer tilknyttet FN. Hun viste til at Forsvaret har mange kapasiteter som kan brukes i en sikkerhetssituasjon i et land med dårlig utbygde strukturer.

Les også: Forsvaret oppgir ikke riktig tall på sårede i Afghanistan

Dialog med FN

– Vi følger folkeavstemningen tett og vil være i dialog med FN om hva som skal skje i perioden etter. Det er ikke i dag klart hva som vil være hensiktsmessige bidrag, men vi utelukker ikke militær deltakelse, sa forsvarsministeren.

Frps Morten Høglund ville ha en forsikring om at eventuell deltakelse i Sudan ikke vil skje på bekostning av engasjementet i Afghanistan.

– Vi skal ikke drive vårt personell ut over rammene. Men kapasitetene i Forsvaret er mange, det er et bredt register å spille på, sa Faremo.

Langt fram

Eriksen Søreide viste til at forsvarsministeren i sin årstale mandag varslet at den norske kontingenten i Afghanistan vil bli holdt på dagens nivå ut gjennom 2011, det vil si rundt 500 mann.

– Er det slik at det er ledig kapasitet i Forsvaret, ville komitélederen vite.

Forsvarsminister Faremo sa at eventuell planlegging og oppsetting av en styrke i FN-regi er en møysommelig og tidkrevende prosess, der Norge må finne en fornuftig plass i et større internasjonalt samarbeid.

– Det er for tidlig å å varsle i dag at et bidrag blir slik eller slik. Uansett er det ikke konkrete planer om norske bidrag i 2012. Vi må lytte til Sudan selv og ha dialog med andre land. Utviklingen vil nok kreve annen støtte enn rent militær, sa forsvarsministeren. (©NTB)

Personvernpolicy