Vil ha liste over landets farligste veier

Fremskrittspartiets Bård Hoksrud krever at regjeringen lager en samlet oversikt over de farligste veistrekningene i Norge. Foto: Scanpix
Fremskrittspartiets Bård Hoksrud krever at regjeringen lager en samlet oversikt over de farligste veistrekningene i Norge. Foto: Scanpix

Fremskrittspartiet ber regjeringen sørge for å lage en samlet oversikt over de farligste veistrekningene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mener samferdselsministeren bør lage en liste over de ti mest ulykkesutsatte riksveiene og de ti mest ulykkesutsatte fylkesveiene i hvert enkelt fylke. Det finnes ingen god oversikt over dette i dag, sier Fremskrittspartiets Bård Hoksrud til NTB.

I et eget representantforslag ber Frp regjeringen legge fram en plan med konkrete tiltak for bedre trafikksikkerhet innen Stortinget tar sommerferie.

Les også: - Bedre veier gir ikke færre ulykker

– Planen bør inneholde forslag til tiltak på ulykkesutsatte strekninger og sørge for ansvarliggjøring av veiholder og veietat for manglende trafikksikkerhet, sier Hoksrud.

– Ligger bak

Til tross for at ulykkestallene går ned her i landet, mener Frp-representanten Norge ligger langt bak nabolandene på dette området.

Les også: Ulykkesstrekningen er under vurdering

– Mens det i Norge dør 4,3 personer per 100.000 innbyggere hvert år, er tallet for Sverige 2,9 trafikkdrepte per 100.000. Det er altså 30 prosent tryggere å kjøre bil i Sverige enn i Norge, sier han.

Les også: Far og sønn omkom i ulykken i Troms

Ifølge Hoksrud har Sverige og Danmark i større grad enn Norge klart å gjøre veiene tryggere de siste årene.

– Ifølge Trygg Trafikk er antallet omkomne i trafikken redusert med 9,9 prosent i Norge fra 2007 til 2010. Tilsvarende tall for Sverige og Danmark er henholdsvis 42,7 og 33 prosent, sier Hoksrud.

Kjent i årevis

Han finner det bekymringsfullt at han først etter ulykken i Lavangsdalen i Tromsø ble kjent med at strekningen i årevis ble vurdert som trafikkfarlig.

Fem mennesker mistet livet og 59 ble brakt til sykehus da to personbiler, en minibuss og en varebil på vei fra Tromsø kolliderte med en buss som kom i motsatt retning. (©NTB)

Personvernpolicy