Titusener av hus utsatt for flom i Brisbane

Inntil 20.000 hjem i Australias tredje største by Brisbane kan bli satt under vann når flomvannet stiger. Onsdag ble strømmen slått av i deler av byen, og folk ble bedt om å søke seg til høyere områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Folk må ta faren på alvor. Det er et utrolig antall mennesker og hjem som er utsatt, sier delstatsminister Anna Bligh om farene flomvannet utgjør.

Tusener av mennesker er på flukt fra Brisbane i Queensland, og byens ordfører Campbell Newman har bedt innbyggerne forberede seg på en svært ødeleggende flom senere i uka.

Se bildene fra de flomrammede områdene her

Elva som renner gjennom millionbyen og som også heter Brisbane, har gått over sine bredder i den verste oversvømmelsen siden 1893.

Under vann

Allerede onsdag formiddag var store områder langs Brisbane-elva under vann, men toppen ventes ikke før torsdag.

Mange steder i byen ses folk som skyver surfebrett med noen av sine personlige eiendeler på gjennom vannet, mens båter er satt inn andre steder for å hente folk til tørt land.

I et forretningssenter vasset folk i vann til skuldrene for å berge eiendeler, mens båter og brygger som hadde slitt seg, ble knust mot bruer i det fossende brune vannet.

Over 6.500 innbyggere ventes å søke tilflukt i evakueringssentre som er satt opp rundt byen, mens mange tusen andre ventes å bli innlosjert hos familie og venner.

Hyllene i supermarkedene er tømt for varer, mens andre steder står folk i lange køer for å få sandsekker. Noen steder har folk gitt opp og fylt sekker med avispapir for å prøve å beskytte sine hjem.

Alt stoppet opp

Ordfører Newman ba folk holde seg hjemme, om de ikke var evakuert, fordi alt likevel er stoppet opp i byen. Offentlige kontorer og private næringer er stengt, strømmen borte mange steder, og kollektivtrafikken fungerer ikke.

Minst 20 mennesker er i løpet av de to siste ukene omkommet i flommen etter langvarig styrtregn i de nordøstlige delene av Australia.

Bare i Toowoomba-området 125 kilometer vest for Brisbane mistet tolv mennesker livet da en styrtflom uten varsel fosset gjennom byen tirsdag.

I byen Ipswich, 30 kilometer sørvest for Brisbane, var 3.000 hus oversvømmet, og en tredel av byen var ventet å stå under vann når flomtoppen ble nådd senere onsdag.

– Vannet stiger og svelger hele byen. Det er hjerteskjærende, sier borgermester Paul Pisasale.

Redningsmannskapene benyttet seg av litt solskinn onsdag til å lete etter noen av de 67 som er savnet i Toowoomba-området. (©NTB)

Personvernpolicy