Brisbane forbereder seg på det verste

En mann studerer den stigende vannstanden i elva Brisbane, som renner gjennom den australske storbyen av samme navn. Minst 20 mennesker er i løpet av de to siste ukene omkommet i flommen etter langvarig styrtregn i de østlige delene av Australia. Foto: REUTERS / Mick Tsikas / SCANPIX
En mann studerer den stigende vannstanden i elva Brisbane, som renner gjennom den australske storbyen av samme navn. Minst 20 mennesker er i løpet av de to siste ukene omkommet i flommen etter langvarig styrtregn i de østlige delene av Australia. Foto: REUTERS / Mick Tsikas / SCANPIX

Tusener av mennesker er på flukt fra Australias tredje største by Brisbane. Byens ordfører Campbell Newman sier innbyggerne må forberede seg på en svært ødeleggende flom senere i uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil 20.000 hjem i Australias tredje største by Brisbane kan bli satt under vann idet flommen forverres, sier delstatsminister Anna Bligh.

– Det er et utrolig antall mennesker og hjem, sa Bligh om farene flomvannet utgjør i storbyen.

Masseflukten begynte da elva som renner gjennom byen og som også heter Brisbane, gikk over sine bredder i den verste oversvømmelsen siden 1893.

De som velger å forbli i byen, hamstrer mat og andre forsyninger, og det meldes om rene panikkjøp i butikkene.

Blant dem som foreløpig blir værende, er Jarle Sundve som studerer ved Brisbanes universitet og er nestleder for Australia-avdelingen til de norske utenlandsstudentenes organisasjon ANSA. Han bor sammen med en annen norsk student, og de velger å vente.

Les også: Ny flom i Australia

Avventer

– Vi avventer utviklingen. Akkurat nå har det gitt seg med å regne, men vi frykter at det skal komme mer regn selv om værvarslene er blandede, sa Sundve på telefon til NTB tirsdag.

En passasjer i en bil roper om hjelp mens flomvann feier gjennom et kryss i den australske byen Toowoomba. Foto: Reuters / Tomas Guerin / SCANPIXEn passasjer i en bil roper om hjelp mens flomvann feier gjennom et kryss i den australske byen Toowoomba. Foto: Reuters / Tomas Guerin / SCANPIX

– Vi har hjulpet til med å bygge demninger av sandsekker, men det virker litt fånyttes. Jeg har selv sett tegn til hamstring i butikkene, selv om det neppe er fare for mangel på noe – hyllene er tomme for vann, toalettpapir, melk, brød og hermetikk, fortalte han.

Video: Flommen herjer i Australia

Om lag 6.500 eiendommer i Brisbane antas å bli berørt av flommen, opplyste ordfører Newman tirsdag.

– Så denne situasjonen er svært alvorlig. I dag er svært avgjørende, i morgen blir ille, og torsdag blir fryktelig for de berørte beboerne og virksomhetene, sa han.

«Tsunami»

Minst 20 mennesker er i løpet av de to siste ukene omkommet i flommen etter langvarig styrtregn i de østlige delene av Australia.

Tirsdag møtte minst ni personer døden i byen Toowoomba vest for Brisbane i en flodbølge som beskrives som «en tsunami fra innlandet».

Delstaten Queenslands statsminister Anna Bligh sa at hun regner med at dødstallet vil stige når redningsmannskaper får kontakt med avsidesliggende lokalsamfunn som foreløpig er avskåret fra omverdenen.

– Det vi opplever nå, er veldig skremmende, tilføyde Bligh.

– Jeg ber alle om å innse at det er i tider som disse at vi alle må forsøke å beholde roen, være tålmodige og holde sammen, sa hun.

Delstatsregjeringen har erklært tre firedeler av Queensland som katastrofeområde.

Katastrofe

Brisbane er hovedstad i Queensland, som ligger på den australske østkysten og har to millioner innbyggere. Mange av disse innbyggerne satte seg tirsdag i bilene sine eller fylte tog og busser for å komme seg bort fra katastrofen.

I butikkene hamstret de som ble igjen, mat og andre forsyninger.

– På det lokale supermarkedet vårt var det køer på minst 50 eller 60 mennesker foran alle kassene, selv om det var utsolgt for alle de viktigste varene, fortalte advokaten Paul Betros.

Han ble sendt hjem fra jobben etter at kontorbygningen der han arbeider i sentrum av Brisbane, ble evakuert. Enda verre er forholdene i Toowoomba 125 kilometer lenger vest, der mange hus er feid vekk av vannmassene og trær revet opp med røttene.

(©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

Personvernpolicy