Erkjenner delvis skyld i overgrep

Tre av de fem tiltalte i overgrepssaken i Alvdal erkjente skyld eller delvis skyld på enkelte tiltalepunkter da rettssaken startet i Elverum tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktørene i overgrepssaken

De tiltalte:

Tiltalt 1: Mann (64) tidligere samboer med tiltalt 2. Varetekstfengslet og står under tiltale for de groveste overgrepene. Varslet om forvaring. Er fra Tynset og ble samboer i Alvdal med tiltalt 2. Ble pågrepet på sitt bosted i Spania.
Forsvarer: Sverre Næss

Tiltalt 2: Kvinne (46) tidligere samboer med tiltalt 1. Mor til to av barna som er utsatt for overgrep, gutt (14) og jente (16). Tiltalt for de groveste overgrepene, sitter i varetekt og varslet om forvaring. Bodde i Alvdal.
Forsvarer: Steffen Brandstad

Tiltalt 3: Mann (46) nabo med tiltalt 1 og 2, gift med tiltalt 4 og far til to barn, gutt (15) og jente (18), som ble utsatt for overgrep. Bakgrunn i Alvdal, bor nå i Sør-Trøndelag.
Forsvarer: Frode Wisth

Tiltalt 4: Kvinne (46) nabo med tiltalt 1 og 2, gift med tiltalt 3 og mor til to barn som ble utsatt for overgrep, gutt (15) og jente (18). Bodde i Alvdal den aktuelle perioden overgrepene skjede, bor nå i Sør-Trøndelag.
Forsvarer: Anniken Mellegaard

Tiltalt 5: Mann (63), nabo og tiltalt for blant annet medvirkning til overgrep. Bor i Alvdal.


Aktoratet og bistandsadvokater:

Aktor: Iris Storås

Bisitter: Politijurist Liv Heidi Bjerkemo (aktors bisitter).

Bistandsadvokat: Inger Johanne Reiestad Hansen er bistansadvokat for gutt 14 og jente 16 (barn av tiltalt 2).

Bistandsadvokat: Odd Henning Svalheim er bistandsadvokat for gutt 15 (sønn av tiltalt 3 og 4).

Bistandsadvokat: Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokaten for jente 18 (datter av tiltalt 3 og 4).

Retten ble satt klokken ni tirsdag morgen. Alle de fem tiltalte er på plass i rettssalen i Nord-Østerdal tingrett. Det samme er deres forsvarere, tre bistandsadvokater, aktor, bisittende aktor, to sakkyndige og to dommere.

Totalt var ti personer siktet i saken. Fem av dem står nå på tiltalebenken, mens to er avgått ved døden og to fortsatt er siktet. For den siste av de ti er saken henlagt.

Se også: - Glad for at saken har startet

Sa seg ikke skyldig på 37 tiltalepunkter

De tiltalte har svart på skyldspørsmålene, og totalt svarte de fem «nei» på spørsmål om de erklærte seg skyldig i 37 av tiltalepunktene, «delvis nei» på ni av punktene og «ja» på tre punkter.

Les også: Tidligere forsvarer i Alvdal-saken etterforskes

På de groveste tiltalepunktene svarte tiltalt 1, 2 og 3 «nei» på alle punkter.

Den antatte hovedmannen i saken, en 64 år gammel lærer, erkjente delvis skyld på flere av tiltalepunktene, men svarte nei på det alvorligste tiltalepunktet om voldtekt. Han svarte delvis ja på spørsmålet om overgrep mot sine to stebarn og sa seg skyldig i tiltalepunktet som går på besittelse av videoklipp og bilder med barnepornografisk innhold.

Tiltalte nummer 5 svarte ja på skyldsspørsmål om medvirkning til seksuelt overgrep mot et av barna.

Barnas 46 år gamle mor er også tiltalt i saken. Hun erkjente delvis skyld på et tiltalepunkt som gjelder overgrep mot egen sønn. Påtalemyndigheten har varslet at de vil legge ned påstand om forvaring både for henne og 64-åringen.

Ble permittert

Den 46 år gamle kvinnen ba gjennom sin advokat om å få forlate tingretten da forhandlingene startet opp klokken 12.30. Ifølge forsvareren ligger det helsemessige årsaker bak ønsket om å få avslutte dagen i rettssalen tidligere.

Til tross for at dommer Tom L. Urdahl stilte seg svært kritisk til dette, og at en tidlig dimittering skal ha vært lite ønskelig, fikk kvinnen forlate salen etter å ha henvist til en legeerklæring som var sendt på e-post tidligere.

46-åringen fikk dermed forlate rettssalen i forkant av den 64-årige antatte hovedmannens forklaring.

To av de tiltaltes helsesituasjon vil videre bli vurdert fortløpende underveis i saken. En eller begge kan bli krevd å gjennomføre sine forklaringer og hører de andres, før de eventuelt kan permitteres.

Les også: Mor tiltalt for overgrep

Tiltalt for misbruk av egne barn

De to er tiltalt for misbruk av egne barn og stebarn, samt et annet søskenpar. Foreldrene til det andre søskenparet er også tiltalt. De svarte tirsdag begge nei på skyldspørsmålet på alle tiltalepunktene da rettssaken startet i Nord-Østerdal tingrett.

En mann på 63 år står tiltalt for medvirkning. Han skal ha vært til stede under flere av overgrepene og ikke gjort noe for å hindre dem. 63-åringen svarte tirsdag ja på skyldspørsmålet.

Les også: Elevene forberedes på overgrepssaken

Overgrepene mot de fire barna har ifølge tiltalen foregått fra 2003 til 2007. Barna var mellom seks og elleve år da overgrepene skal ha startet.

Ifølge tiltalen er barna, som var fra seks til 11 år da overgrepene skal ha startet, blitt tvunget til å utføre seksuelle handlinger med sine foreldre eller mens foreldrene så på. Mange av overgrepene ble filmet eller fotografert.

Sentrale beviser

Sentralt i bevisførselen er filmene og fotografiene som er gjort av overgrepene. Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen, som representerer to av barna, sier at hun kommer til å kreve lukkede dører når filmene skal vises i retten.

Ett av barna er ifølge tiltalen autist og psykisk utviklingshemmet. De to hovedtiltalte, barnas mor og daværende stefar, er da også blant annet tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte noens psykiske lidelse eller utviklingshemming.

Saken behandles i Nord-Østerdal tingrett. Grunnet kapasitetsproblemer, går saken i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Rundt 30 journalister og fotografer er til stede og rapporterer direkte fra rettslokalet.

Ønsker ikke betegnelsen «Alvdal-saken»

Klokken 11 leste konstituert sorensskriver Tom L. Urdahl et brev fra Alvdals ordfører Olov Grøtting, som i brevet ba om at advokater og media ikke bruker begrepet «Alvdal-saken» om denne overgrepssaken, men i stedet benytter betegnelsen «overgrepssaken i Østerdalen».

- Jeg fikk inn dette brevet klokken 10.26 i dag, og var i tvil om hva jeg skulle gjøre. Nå her jeg valgt å offentliggjøre brevet, sa Urdahl.

I brevet ber ordføreren pent om at de som vokser opp i bygda skal slippe å hefte ved navnet «Alvdal-saken».

Til Aftenposten.no sier barneombud Reidar Hjermann at han støtter ordførerens henstilling:

- Når en sak får navn etter et lite sted som Bjugn eller Baneheia blir dette bli forbundet ved stedet i mange tiår, sier Hjermann.

Les også: Fylkesmannen gransker barnevernet i Alvdal

Artikkelen oppdateres.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy