Meny

Island:

Nå får hun mer penger fra IMF

Statsminister Johanna Sigurdardottir ville opprinnelig vedta en Icesave-avtale som var dyrere for Island enn utkastet som foreligger nå. Ennå er ikke det vedtatt, men statsministeren får IMF-lån å rutte med. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale pengefondet har akkurat vedtatt ny låneutbetaling til Island - til tross for at Island ikke har vedtatt noen Icesave-avtale.
Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober 2009 meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember 2009 vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I desember 2009 vedtok et lite flertall på Alltinget Icesave-avtalen.

5. januar i 2010 benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen ble avholdt 6. mars 2010. Over 98 prosent sa nei.

Deretter ble det nye forhandlinger med Nederland og Storbritannia.

9. desember 2010 kom regjeringene fram til en ny avtale som er gunstigere for Island. Denne avtalen ligger nå til behandling i Alltinget.

Styret i Det internasjonale pengefondet IMF vedtok i dag mandag å utbetale et nytt lån på 123,99 millioner euro (tilsvarende omtrent 1 milliard kroner) til gjenoppbygging av den kriserammede islandske økonomien.

Det får ABC Nyheter bekreftet i kveld fra IMF-hovedkvarteret i Washington.

Icesave-motpartene med

Styret, der også Islands motparter i den betente striden om Icesave er representert, gjennomgikk den såkalte 4. gjennomgangen av låneprogrammet for Island, uten at noen hadde innvendinger.

Tidligere har Nederland og Storbritannia fått både EU og Norge til å bremse utbetalinger i dette programmet. Begrunnelsen har vært at Island ikke har godtatt å tilbakebetale erstatninger for tapte bankinnskudd i den konkursrammede islandske nettbanken Icesave.

Det 33 måneder lange programmet for Island ble vedtatt 19. november 2008 og består i alt av ca. 12,5 milliarder kroner.

Se vedtaket om det islandske IMF-programmet her.

Ville ha dårligere avtale

Opprinnelig inngikk den sosialdemokratiske statsministeren Johanna Sigurdardottir sammen med koalisjonspartnerne i islandsk SV, De venstregrønne (VG), en Icesave-avtale som et snaut flertall i Alltinget godtok i desember 2009.

Da skjedde det: Islands president Olafur Ragnar Grimsson nedla i januar 2010 veto mot Icesave-avtalen.

Les: Lot folket bestemme.

En påfølgende folkeavstemning endte i fullstendig kollaps for avtalen.

Truslene forlatt

Underveis hadde britene under Gordon Browns ledelse brukt terrorlovgivning mot Island for å beslaglegge islandske midler, og motpartene hindret altså lån fra IMF i lenger tid.

Det satte den kriserammede islandske økonomien på pinebenken.

Les også: IMF-direktøren sa de nordiske landene stilte ultimatum til Island.

Les også: Hevdet IMF-direktøren snakket usant.

Som følge av presidentens inngrep har islendingene nå fått en mildere utgave av erstatningsavtalen på bordet - samtidig som de får IMF-lån.

Les alt om Icesave-avtalen i ABC Nyheter.
Populært