Meny

To nordmenn pågrepet i Vest-Sahara

To nordmenn pågrepet i Vest-Sahara

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske studenter som mandag kveld ble pågrepet av politiet i Vest-Sahara, er ifølge NRK løslatt igjen.

– De to var i landet som turister. De skulle møte moren til en aktivist fra Vest-Sahara som skal møte i retten neste uke, forteller Per-Kristian Nielsen i Støttekomiteen for Vest-Sahara til NTB mandag kveld.

Den ene av de to nordmennene skal ha blitt pågrepet mens han ventet på en drosje for å dra til hotellet sitt.

Vest-Sahara ligger mellom Marokko, Algerie og Mauritania. Området er okkupert av Marokko.

Arrestert i taxien

Leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Jørn Sund-Henriksen, sier til VG Nett at de to er menn som studerer ved NTNU i Trondheim. 

- På vei tilbake tok de hver sin taxi. Den ene kom frem til hotellet, mens den andre ikke dukket opp. Han ble arrestert i taxien. Den andre ble arrestert da han ventet på taxi utenfor hotellet, sier Sund-Henriksen.

Han forteller til VG at han rett før den andre arrestasjonen var i kontakt med studenten på telefon. Etter arrestasjonen mottok han også en teksmelding om det som hadde skjedd.

Vet lite

Sund-Henriksen sier at de ikke er uvanlig med denne typen arrestasjoner.

- Som regel blir de utsatt for avhør og spurt om hvorfor de har besøkt personen. Vanligvis ender det med utkastelse fra Vest-Sahara, forklarer Sund-Henriksen til VG.

- Vi har fått inn en melding om at to norske studenter er arrestert, men ellers har vi sparsomt med informasjon. Vi jobber med å finne ut mer om grunnlaget for arrestasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Tidligere arrestert

Støttekomiteen for Vest-Sahara er en medlemsorganisasjon som jobber for en fredelig løsning av Vest-Sahara-konflikten. De arbeider med politisk påvirkning og informasjonsarbeid.

Også tidligere er nordmenn er ifølge NTB blitt pågrepet i landet.

I 2005 ble journalistene Anne Torhild Nilsen og Rådmund Steinsvåg pågrepet og senere eskortert ut av landet etter å ha vært der for å avsløre overgrep mot fredelige demonstranter.

Jevnet teltby med jorden

Mellom 12.000 og 20.000 sahrawiske flyktninger satte i fjor opp en teltby utenfor Laayoune, som ligger i den marokkansk-okkuperte delen av Vest-Sahara.

I november rykket marokkanske myndigheter inn med bulldosere og vannkanoner, og jevnet store deler av leiren med jorda.

Ifølge sahrawienes frigjøringsbevegelse Polisaro ble flere titalls mennesker drept.

Marokkanske myndigheter hevder at 12 mennesker, derav 10 marokkanske politimenn, ble drept i hendelsen. Mens flere grupper ba om tøffere FN-innsats i landet, begrenset Sikkerhetsrådet seg tirsdag til å «beklage»

(©NTB)

Populært