Meny

- Vi håper vi kommer oss hjem

Hundrevis av biler er værfast inne i Vågslidtunnelen på Haukeli. Leserfoto/MMS: Marius Hope

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værfaste på Haukelifjellet får nå kjøre videre med kolonnekjøring. Det er en lettelse for de som har oppholdt seg i Vågslitunnelen i over ett døgn.

Mandag kveld ved 18.30-tiden var værforholdene såpass gode at Statens Vegvesen startet med kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell.

- Vi forsøker nå å få kjørt en kolonne over fjellet, fra øst til vest, sier Kjersti Hovemoen, vaktoperatør ved Veitrafikksentralen region sør til Bergens Tidende.

Blant de mange bilistene som har sittet værfaste på høyfjellet er Marius Hope og hans familie, blant dem to barn.

- Nå har vi sittet og ventet i tunnelen her i ett døgn og 20 minutter. Vi skulle vært hjemme i går, så det er ganske kjedelig, sa han til ABC Nyheter fra tunnelåpningen mandag ettermiddag.

- Vi er lettet

Ved 19-tiden hadde familien fått kjøre med første kolonne som går fra Vågslidtunnelen til Haukelitunnelen.

- Vi var nest siste bilen i den første kolonnen. De tok bare med seg 20 biler, forteller Hope.

De er nå spent på hva som venter.

- Vi er litt lettet, men vi vet ikke hva som skjer videre. Nå står vi i Haukelitunnelen, og her må vi vente på neste kolonne. Vi håper vi kommer oss hjem i kveld, sier Hope.

Slik ser det ut på Haukeliseter fjellstue på mandag ettermiddag. Folk prøver å grave fram bilene sine i en pause mellom snøbygene. Foto: Sten Anders Nessem / ScanpixSlik ser det ut på Haukeliseter fjellstue på mandag ettermiddag. Folk prøver å grave fram bilene sine i en pause mellom snøbygene. Foto: Sten Anders Nessem / Scanpix

Ved 13-tiden mandag ble det gjort forsøk på kolonnekjøring, men det ble avbrutt fordi det blåste opp igjen. Marius Hope sier det er svært kraftig vind på åstedet.

- Innimlellom kolonnene så vi nesten ingenting, sier han. 

Tunnelen er cirka 1,6 kilometer lang og bilene står tett gjennom hele tunnelen. Han regner med at det står flere biler fast i kø på utsiden i begge endene av tunnelen.

- Vi fikk et håp i formiddag da været klarnet opp, men så blåste det til igjen.

Les også: Nesten stengt mellom Oslo og Bergen


Føre var

Familien Hope har stått værfast i over 28 timer.

- Vi har ikke fått noe informasjon fra veimyndighetene, men vi har forsøkt å få litt ut av brøytemannskapene når de er oppe ved tunnelmunningen. Det eneste vi har å forholde oss til er deres vurderinger, sier Hope til ABC Nyheter.

Når man sitter værfast i en bil langt oppe på høyfjellet, så er ikke forholdene optimale, verken når det gjelder tilgang til mat og drikke eller varme. Familien har likevel vært føre var før de dro fra Hovden.

- Det er kaldt, men vi har ulltepper. Når det blir for kaldt og for mye kondens på vinduene, starter vi bilen litt, men den kan ikke stå lenge på grunn av eksosen i tunnelen. Det går i hvert fall ikke an å ha vinduet åpent, sier han.

- Deler på det man har

Han tilføyer at de værfaste bilistene hjelper hverandre så godt de kan med mat og utstyr, og forteller at det er kokemuligheter i tunnelen.

- Folk deler på det de har, så vi klarer oss tross alt, selv om ikke all maten vi har tilgang til kanskje er den sunneste, forteller Marius Hope.

Fra Statens vegvesens hold ble det imidlertid understreket at de som stod i tunnelen, fint kunne kjørt østover igjen, å kjøre ned til Haukeligrend, der man kunne få seg mat og drikke.


Vis større kart

Les flere nyheter her

Populært