Meny

Sør-Sudan:

- Ikke gi dem mye bistand!

Sørsudanesere feirer utenfor et stemmelokale i Juba søndag. Hvor mye penger kan de ta imot når Sør-Sudan blir selvstendig? Foto: Scanpix/AFP PHOTO/PHIL MOORE

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- La oss lære av historien når Afrika nå får en ny stat: Bistand kan ødelegge vel så mye som å bygge opp.
Dette er Sør-Sudan:

Autonom region som i en fredsavtale (CPA) i 2005 fikk indre selvstyre, etter mange års borgerkrig. Ifølge fredsavtalen skulle Sør-Sudan få avholde en folkeavstemning om de vil fortsette i unionen eller bli selvstendige.

Folkeavstemningen finner sted 9. til 15. januar. Den må ha en oppslutning på 60 prosent av de 3.930.916 registrerte stemmeberettigede, for å få gyldighet.

Juba er hovedstaden for befolkningen på 8,26 millioner mennesker. I tillegg kommer et stort antall sørsudanesere som enten har flyktet under borgerkrigen eller flyttet frivillig til nord. De har anledning til å registrere seg som sørsudanesere og få stemmerett der.

Dobbelt så stort som landarealene i Norge, og vel så det, med 644.329 kvadratkilometer.

Fattige og unge: 51 prosent av befolkningen er under 18 år, 51 prosent lever under fattigdomsgrensa og bare 27 prosent av den voksne befolkningen kan lese og skrive.

Bank og penger? Fint lite. 78 prosent av befolkningen lever av selvforsyning i jordbruket. 1 prosent har bankkonto. 52,7 prosent lever i husholdninger som har brukt penger i løpet av en uke.

(ABC Nyheter)

Kilde: Southern Sudan Centre for Census, Statistics and Evaluation.

FAFO-forsker Morten BøåsFAFO-forsker Morten Bøås

Det sier forskningssjef Morten Bøås ved forskningsinstituttet Fafo.

Advarselen kommer idet sørsudaneserne denne uka stemmer over spørsmålet om de skal rive seg løs fra Sudan og danne sin egen stat. Alt tyder på et overveldende flertall for det. Men dermed er ikke alle problemer løst, understreker Bøås:

- Folkeavstemningen det letteste

- Folkeavstemningen er den lette delen. Når du spikker ut en ny stat i et uregjerlig naboskap, er det nødt til å få konsekvenser. Og det er viktig at dette blir tatt hånd om umiddelbart. Ellers vil problemene hjemsøke ikke bare det nye Sudan, men også regionen, sier han.

Han tenker ikke bare på de uregjerlige bevæpnede gruppene som florerer, blant dem de fryktede Lord Resistance Army, som gjerne vil bruke Sør-Sudan som base for å komme tilbake til Nord-Uganda.

Les også: Lang natts ferd mot dag.

Risikabel bistand

- La oss være realistiske. Det vil bli tilbakeslag. Og la oss lære fra erfaringen fra Eritrea og Somaliland, sier forskningssjefen og fortsetter:

- Bistand er ikke alt, og kan ødelegge vel så mye som det kan bygge! Ikke gi mye bistand, men smart bistand, appellerer han til verdenssamfunnet inkludert Norge.

- Hvorfor er bistand risikabelt?

- Problemet er at hvis et land som ikke har noe fra før, plutselig kommer til mye penger, er det fort gjort at disse pengene blir brukt umiddelbart til konsum av en liten elite, sier Bøås til ABC Nyheter.

- De kan ikke ta imot

- Mye penger krever at du har kapasitet til å håndtere dem. Er ikke staten gjennomgående institusjonalisert, sånn at de er i stand til å bruke pengene så korrekt som mulig, ender det opp med at du får en liten elite som lever godt på disse pengene, fortsetter han.

- Det er erfaringen fra mange afrikanske land, sier Bøås, og viser til at det selvstyrte Sør-Sudan allerede har betydelige oljeinntekter.

- Man må innse at man ikke har klart å bringe betydelig oljeinntekter ut til befolkningen. Å få en elite som kan leve av både olje og bistand, er ikke smart, mener Bøås.

- Mye penger gir eliten rom for å spre noen penger ut til noen få støttespillere, uten at de trenger å utvikle landet som sådan, legger han til.

- De må bygge selv

- Da kan det fort gå galt. Landet trenger ikke mer penger enn de klarer å håndtere, sier Bøås.

- Sørsudaneserne må bli klar fra dag én at det er de som skal bygge dette landet, og at det er de som skal produsere maten.

- I dag importeres alt fra øl til egg fra Uganda. Det er fullt mulig å få til jordbrukssystemer i Sør-Sudan som kan fø folk på landsbygda og i tillegg produsere mat til Juba, sier Bøås.

Neppe storstilt korrupsjon

- I hvilken grad er de styrende i Sør-Sudan korrupte?

- Det er ikke påvist storstilt korrupsjon som sådan. Men de har ikke utvist stor økonomisk effektivitet, svarer Bøas.

- Det er ingen grunn til å tro at dette regimet på kort sikt kan håndtere store finansielle strømmer.

- Og dersom hjelp i form av matvarer blir for stor, ødelegges lokale markeder og bønder slutter å produsere for salg, sier forskningssjef Bøås.

Populært