Meny

ETA erklærer permanent våpenhvile

ETA erklærer permanent våpenhvile etter spekulasjoner siden september i fjor. Bildet viser protestbannere mot organisasjonen i forbindelse med begravelsen av en politimann som ble drept av gruppen sommeren 2009. Arkivfoto: Alvaro Barrientos(AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den baskiske separatistorganisasjonen ETA erklærer permanent våpenhvile.

Det skriver den baskiskspråklige avisen Gara i sin nettutgave mandag.

ETA har gjennomført en rekke attentater og terrorhandlinger og antas å stå bak aksjoner som har kostet mer enn 800 liv.

De baskiske separatistene kjemper for et fritt og uavhengig Baskerland.

Ifølge The Guardian erklærer gruppen nå en «permanent stans i offensive væpnede aksjoner» etter at de først gikk ut med en offentliggjøring av sine planer for fire måneder siden.

Separatistgruppen har spilt inn en video som etter planen vil publiseres i Garas nettutgave senere i dag, ifølge kilder i avisen.

Ryktene om at ETA, som EU har klassifisert som en terroristorganisasjon, har ønsket å ta et steg i denne retningen, har versert i flere uker.

Observatører advarer imidlertid om at ETA også tidligere har annonsert at de går til våpenhvile, men at de har avlyst den etter en stund.

Spanias statsminister José Luis Rodriguez Zapatero utviser skepsis overfor gruppens intensjoner og krever at de i stedet bør vise at de tar avstand fra voldelige handlinger en gang for alle.

Populært