Meny

Barn lider i stillhet under systemsvikt

Barneombud Reidar Hjermann (t.h.) sammen med justisminister Knut Storberget. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennomgående svikt i apparatet rundt barn gjør at alt fra seksuelle overgrep til mobbing ikke oppdages. Barneombudet fortviler på vegne av dem det går ut over.

– Vi står i disse dager midt i en alvorlig sak der flere voksne står tiltalt for å ha forgrepet seg på flere barn i et lite lokalsamfunn over tid. Hvis dette stemmer, har vi igjen å gjøre med en situasjon der barn som lever midt blant oss utsettes for store belastninger uten at de fanges opp. Årsaken til at barn ikke blir hjulpet når de trenger det henger alltid sammen med vesentlige mangler i sikkerhetsnettet som bør bestå av alle fra skole og barnevern til bestemor og venner av familien, sier barneombud Reidar Hjermann til NTB.

Les også: Retten godtok at barn ble slått

Han understreker at grove seksuelle overgrep bare er en liten del av det store trusselbildet mot barn.

Les også: - Gi barn forutsetninger for å gjenkjenne overgrep

På oppfordring peker Hjermann ut de tre fenomenene han mener det er størst risiko for at barn og unge opplever: Mobbing, psykiske helseproblemer og uakseptable forhold i hjemmet, som omsorgssvikt, fattigdom og rusmisbruk. Han mener systemet i Norge altfor ofte ikke fanger opp det som skjer før det er gått for langt. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært