Meny

Fikk 10.000 kroner av biskop Kvarme

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme skal i over halvannet år ha visst om overgrepssak uten å informere politiet om saken. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme visste om overgrepssak i halvannet år, men ville ifølge en fornærmet kvinne ikke avsette presten. Istedet fikk hun 10.000 kroner for å komme seg bort.

Onsdag i forrige uke anmeldte imidlertid kvinnen i 70-årene forholdet til politiet. Hun orket ikke lenger å bære på opplevelsen som skjedde for vel halvannet år siden, mens presten fremdeles arbeidet i kirken som om ingenting hadde skjedd.

Det skriver VG Nett i dag.

Ifølge kvinnen ble biskop Ole Christian Kvarme informert om påstandene om beføling kort tid etter at hendelsen angivelig fant sted.

- Han burde ha sagt opp presten med en gang, eller så burde presten selv ha gått fra stillingen, sier kvinnen til VG Nett.

Det var i juli 2009 at presten, som gjennom 12 år hadde vært hennes sjelesørger, tok kontakt med kvinnen. Nå ønsket han å komme på hjemmebesøk, som flere ganger tidligere. 

Under besøket i fjor sommer skal presten så ha betrodd seg om sine egne personlige problemer.

- Han var ensom, men jeg forklarte at jeg ikke kunne hjelpe ham. I stedet lurte han på hvorfor jeg hadde sluttet å ta fysisk kontakt, sier kvinnen.

Kort tid senere skal han ha ført hånden inn under blusen til kvinnen og befølt brystene og magen hennes, hevder kvinnen som reagerte sterkt på det skjedde og ba presten om å gå med en gang.

Etter hendelsen skrev kvinnen et brev til presten hvor hun gav uttrykk for skuffelse over det som hadde skjedd. Presten svarte med å sterkt unnskylde episoden.

Men etter hvert som tiden gikk følte kvinnen at hun hadde mistet tiltro til kirken, noe som resulterte i et brev til Oslo-biskop Kvarme.

- Jeg fikk ikke noe svar, men ble innkalt til et møte med personalsjefen og ham. Biskopen synes saken var forferdelig, men han var glad for at jeg hadde beholdt troen.

- Ut over det, nevnte han ikke saken, sier hun til VG Nett.

I juli i fjor skrev kvinnen så et nytt brev til Kvarme hvor hun ga uttrykk for sin frustrasjon og at hun var sliten og deprimert. En drøy uke senere kom tilbudet om 10. 000 kroner til et rekreasjonsopphold, som hun takket ja til.

Kvarme ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger av hensyn til de involverte i saken.

- Dersom det er levert en politianmeldelse må jeg henvise til politiet, og kan ikke kommentere denne saken, sier han til avisen og legger til at han mener saken er blitt behandlet på en forsvarlig måte.

Presten som angivelig skal ha forgrepet seg på kvinnen sier han handlet i god tro.

- Han [Kvarme red. anm.] må ta situasjonen på alvor når en slik klage kommer. Vi har bearbeidet saken sammen og jeg har fått mye støtte fra han og veilederen som har hjulpet meg i et år, sier han.

- Jeg mente ingenting vondt, men det er vondt at et godt forhold skal ende slik, sier presten til VG Nett.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Populært