Tiltalt for drap

Jared Lee Loughner (22) er mistenkt for massakren i Tuscon lørdag. Foto: Scanpix/Reuters.
Jared Lee Loughner (22) er mistenkt for massakren i Tuscon lørdag. Foto: Scanpix/Reuters.

Mannen som er mistenkt for å ha skutt 19 mennesker i Arizona lørdag, blant disse en amerikansk kongresskvinne, ble søndag tiltalt for fem forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalepunktene fra statsadvokaten i Arizona inkluderer drap og drapsforsøk.


- Jared Lee Loughner er mistenkt for å ha skutt den amerikanske kongressrepresentanten Gabrielle Giffords, dommer John Roll, Giffords medarbeider Gabriel Zimmerman og omkring 16 andre i Tucson lørdag, sier statsadvokaten.

Det er første gang den mistenkte er navngitt av en representant for myndighetene.

Statsadvokaten i Arizona, Dennis K. Burke, sier Loughner vil møte for retten i Phoenix mandag.

Tilstanden for kongresskvinnen som ble skutt i hodet lørdag var søndag kritisk, men hun viste tegn til bedring.

Les også: - Har våknet

14 såret

Gabrielle Giffords (40) lå i et medisinsk indusert koma, men klarte å reagere på grunnleggende ord, sier legene ved universitetssykehuset i Arizona. De er «forsiktige optimister» i forhold til hennes sjanser til restitusjon.

En ni år gammel jente og en føderal dommer var blant de seks som ble drept. Minst 14 andre ble såret før publikum på stedet klarte å legge gjerningsmannen i bakken. Han var væpnet med en 9 mm Glock-pistol.

Den mistenkte attentatmannen er en 22 år gammel lokalbeboer. Giffords kan ha blitt reddet av at kulen ikke gikk gjennom begge hjernehalvdeler, men isteden passerte gjennom den venstre siden av hjernen, et område som kontrollerer tale.

Les også: Dette er Jared Loughner

Flere magasiner

Giffords møtte velgere utenfor et supermarked lørdag da angrepet skjedde. Hun ble skutt i hodet på kloss hold, før gjerningsmannen begynte å skyte mot folkemengden.

Motivet for skytingen er foreløpig uklart. Loughner har tidligere forsøkt å verve seg til militæret uten å lykkes. På internett har han skrevet en rekke rasende kommentarer der han fordømmer regjeringen.

Ifølge en profil på YouTube nevner han Karl Marx og Friedrich Engels' «Det kommunistiske manifest» og Adolf Hitlers «Mein Kampf» blant sine favorittbøker. Et vitne som bidro til å tvinge Loughner ned på bakken sier det virket som om han planla å drepe enda flere, da det ble funnet ytterligere to pistolmagasiner og en kniv i lommene hans.

Den demokratiske politikeren reiste uten livvakt, tross truende hendelser under den bitre valgkampen nylig, der hun ble gjenvalgt i en delstat som vanligvis stemmer republikansk.

Les også: Kongressmedlem skutt

Reagan

Giffords er gift med astronauten Mark Kelly, og er den første jødiske kvinnen som har blitt valgt til Kongressen fra Arizona.

Det siste større politiske attentatet i USA var skuddene mot president Ronald Reagan ved et hotell i Washington i 1981. Presidenten ble såret.

Den eneste kongressrepresentanten som har blitt drept i tjenesten er Leo Ryan, en demokrat fra California som ble drept i Guyana i 1978 da han etterforsket en kult som siden gjennomførte et beryktet masseselvmord.

Representantenes hus har avblåst sine møter i Washington den kommende uken, og det vil bli flagget på halv stang til ære for medarbeideren av Giffords som mistet livet.

Obama ba søndag amerikanere om å holde «et øyeblikks stillhet» mandag klokken 17 (norsk tid) for å hedre ofrene for massakren.

Les også: Obama: - En tragedie for landet

Personvernpolicy