Meny

- Klimaendringer til år 3000

Isen på den vestlige delen av Antarktis vil kollapse innen år 3000, hevder kanadiske forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Effekten av økende CO2-nivå i jordens atmosfære vil føre til klimaendringer vi ikke kan endre de nærmeste 1000 årene.
Det hevdes i en studie som legges frem i tidsskriftet Nature Geoscience 9. januar, melder EurekAlert. Det er den første klimamodellen som kommer med forutsigelser helt frem til 1000 år fra i dag. Den er basert på bestefallsscenarioer med nullutslipp, og konstruert av en gruppe forskere ved Canadian Centre for Climate Modelling and Analysis  og universitetet i Calgary.


Forskerne anslår at islaget på det vestlige Antarktis vil kollapse innen år 3000, og at havnivået stige med minst fire meter.

- Vi skapte «hva om»-scenarier, sier Dr. Shawn Marshall til EurekAlert. - Hva om vi fullstendig stanset bruken av fossilt brensel, og ikke slapp ut mer CO2 i atmosfæren? Hvor lang tid ville det da ta å snu de nåværende trendene innen klimaendring? Forskerne vurderte to scenarioer, et med nullutslipp fra 2010, og et med nullutslipp fra 2100.

Utsiktene er lysest på den nordlige halvkule, der man ser klimaendringene snu i løpet av en 1000-årsperiode. Samtidig vil Nord-Afrika oppleve ørkenspredning, ettersom jordområder tørker ut med ytterligere 30 prosent. Temperaturen i havet vil stige med opptil 5 grader Celsius utenfor kysten av Antarktis, og medføre ytterligere issmelting.

Les alt om klimastriden i ABC Nyheter.

Populært