Meny

- Månevann fra kometer

Kart over månens nordpol. Ferske og normale krater er avmerket. Kratrene som er merket med grønt antas å kunne inneholde frossent vann. Nasa anslår at det ligger over 600 millioner kubikkmeter vann i disse kratrene. Foto: Nasa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannet på månen kan for en stor del stamme fra kometer som bombarderte månens overflate da den var ung.

Det antydes i en studie som ble offentliggjort søndag.


I flere tiår antok man at månen var helt tørr, siden den mangler liv og atmosfære.

Den antakelsen har blitt revurdert etter at Nasa i fjor fant betydelige spor av frossent vann i et krater på månen.

Les også: Har flytende kjerne

Astrofysikere ledet av James Greenwood ved Wesleyanuniversitetet i Connecticut har analysert steinprøver samlet inn under Apollo-ferdene. Han har særlig sett på variasjonen i hydrogenisotoper i mineralet apatitt. Denne signaturen har tre mulige kilder: mantelen under månens overflate, protoner brakt av «solvindene» av partikler fra solen, og kometer.

Målingene ligner dem man tidligere har gjort i de kjente kometene Hale-Bopp, Hyakutake og Halley.

Kometer har blitt beskrevet som frosne vannreservoar som går i bane rundt solen. De inneholder store mengder is. Ifølge en teori fra 70-tallet ble månen skilt fra jorden da planeten ble truffet av en diger stein eller en annen planet for 4,5 milliarder år siden.

«En betydelig leveranse» av kometvann kan ha skjedd etter at månen ble dannet, heter det i Greenwoods studie. Kometer har også gitt jorden noe av dens store mengder vann, samt nøkkelingredienser til livets opprinnelse, ifølge enkelte hypoteser.

Studien offentliggjøres på nett av tidsskriftet Nature Geoscience.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært